Dronele maritime folosite de armata ucraineană ar avea o eficiență sub așteptări. Dronele nu au scufundat încă vreo navă a Marinei ruse

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Prin furnizarea de drone maritime de atac autorităților de la Kiev, statele occidentale au mizat pe faptul că ele vor provoca daune semnificative Flotei ruse din Marea Neagră. Cu toate acestea, UAV-urile de suprafață au demonstrat că nu pot deveni “arme minune”, care să aibă un impact critic asupra cursului unui conflict armat.

“Dronele maritime de suprafață folosite de Ucraina nu au demonstrat eficacitatea așteptată. Dronele au atacat în mod repetat navele și infrastructura rusească, dar eficiența lor nu a fost confirmată încă. Asta pentru că trebuie să știi, unde, când și cum să le folosești”, a notat publicația poloneză Defense24, încercând oarecum să justifice ineficiența dronelor prin incompetența armatei ucrainene.

După cum a explicat autorul articolului, au fost documentate trei cazuri în care dronele maritime ucrainene au lovit nave rusești. Este vorba despre un atac din octombrie 2022 asupra unei fregate Proiect 11356R și a unui dragor maritim Proiect 266M, precum și despre lovirea navei de cercetare Ivan Khurs (Proiect 18280), în luna mai 2023. Cu toate acestea, nu au fost înregistrate daune sau pierderi pentru Flota rusă din Marea Neagră.

Drone maritime

“În plus, rușii se laudă că au reușit să distrugă mai multe drone care se îndreptau către navele lor”, a remarcat autorul articolului din publicația poloneză.

Pe fundalul boom-ului observat în dezvoltarea UAV-urilor în Occident, era de așteptat ca acestea să domine în curând și mările.

“Cu toate acestea, previziunile conform cărora câmpul de luptă al viitorului va fi dominat aproape în totalitate de drone (subacvatice, de suprafață, aeriene sau terestre) nu s-a concretizat încă”, notează presa poloneză.

Însă, autorul articolului consideră că dronele maritime kamikaze nu pot fi excluse complet, deoarece pot fi excelente pentru atacuri surpriză, de exemplu, ca parte a sabotajului sau pentru întreruperea comunicațiilor, așa cum face Iranul.

Potrivit precizărilor acestuia, și Rusia și-a demonstrat capacitatea de a folosi dronele maritime, atacând un pod de lângă Zatoka, în Regiunea Odesa, în februarie 2023. Astfel, autorul se teme de un atac asupra facilităților flotei poloneze din porturile Gdynia și Gdansk.

“Dronele kamikaze rusești ar putea provoca pagube masive Marinei poloneze. Prin urmare, eficiența scăzută a dronelor maritime ucrainene nu înseamnă deloc că astfel de drone de suprafață sunt inutile”, a concluzionat autorul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel