Dronele sunt „o problemă reală” deoarece „nu le putem detecta și intercepta” electronic, a declarat recent pentru Business Insider Yuriy, maior într-o unitate de război electronic a Gărzii Naționale a Ucrainei. „Dacă putem vedea, putem lupta”.
Industria militară acordă o atenție deosebită acestei probleme. Kara Dag, de exemplu, este o companie americană de tehnologie ucraineană care construiește software și hardware pentru a lupta împotriva dronelor rusești pentru armată. Compania lucrează la o soluție, dar este încă prea devreme pentru soluţie cu adevărat utilă.
Directorul tehnic al companiei, care folosește pseudonimul John din motive de securitate, a descris conflictul în curs ca fiind un „război al dronelor”. Acesta a declarat pentru Business Insider că Ucraina a folosit tehnici de bruiaj în mod eficient în acest război, dar Rusia a găsit modalități de a ocoli unele dintre apărarea sa.
Dronele cu fibră optică, pe care Rusia pare să fi început să le lanseze în luptă primăvara trecută, sunt drone de tip first-person-view (FPV). Dar, în loc să fie conectate la o sursă de semnal, acestea sunt conectate printr-un cablu care menține o conexiune stabilă. Ca urmare, aceste drone sunt rezistente la războiul electronic, cum ar fi bruiajele de frecvență radio, și realizează transmisii video de înaltă calitate.
Potrivit directorului companiei Kara Dag, Rusia poate analiza locațiile defensive ale Ucrainei și distruge vehiculele sale blindate cu ajutorul acestor drone. Dronele care nu au o problemă cu lățimea de bandă „pot transmite imagini de foarte înaltă calitate și văd literalmente totul”.
Cu toate acestea, dronele prezintă anumite dezavantaje. Potrivit lui Yuriy, dronele cu fibră optică sunt mai lente și mai puțin capabile să facă schimbări bruște de direcție decât dronele clasice FPV. Potrivit acestuia, nici Rusia nu dispune de un număr mare de astfel de drone și nu le desfășoară pe toate direcțiile liniei frontului. Cu toate acestea, ele reprezintă o problemă atunci când sunt utilizate.
Dronele cu fibră optică o nouă găselniță pentru trupele ruse
Oficialii ruși susțin că Forțele Armate ale Federației Ruse folosesc deja câteva mii de drone de acest tip, denumite Prințul Vandal de Novgorod, și au distrus echipamente occidentale în Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari.
O declarație în acest sens a fost făcută, pe 15.01.2025, de guvernatorul regiunii Novgorod, Andrei Nikitin, în timpul unui mesaj anual transmis către locuitorii din zonă.
,,Desigur, anul acesta vom continua să sprijinim eroii operației militare speciale și pe cei dragi acestora. Și vom sărbători aniversarea Marii Victorii cu un sentiment special - un sentiment de unitate a generațiilor. Avem de ce să fim mândri și în față și în spate. De exemplu, de inginerii noștri, care, în mai puțin de un an, au creat și stăpânit producerea celei mai de succes drone de luptă de până acum, Prințul Vandal de Novgorod. Aceasta a distrus deja echipamente NATO în valoare de peste 300 de milioane de dolari”, a precizat Nikitin în mesajul său, care a fost preluat de agenția de presă rusă Tass.
Drona FPV cu fibră optică Prințul Vandal de Novgorod a fost dezvoltată de Centrul de Cercetare și Producție Ushkuinik din Novgorod, specializat în furnizarea de soluții tehnologice de reglementare avansate în domeniul sistemelor de aeronave civile fără pilot și al protecției anti-drone. Aceasta a fost testată în august 2024, în timpul invaziei Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Kursk.
Experții ruși notează faptul că dronele de acest tip au început să fie produse în serie, iar trupele ruse nu duc lipsă de astfel de echipamente. Militarii ruși își permit acum să folosească simultan mai multe drone cu fibră optică, pentru a distruge o întreagă unitate de luptă.
Șeful Centrului de Cercetare și Producție Ushkuinik, Alexei Chadaev, a declarat recent că drona Prințul Vandal de Novgorod va începe să fie produsă în franciză în mai multe regiuni ale Rusiei, inclusiv într-o serie de laboratoare de asamblare din zona operației militare speciale.
Pe de altă parte, Peter Lee, expert în tehnologii fără pilot, profesor la Universitatea din Portsmouth, a recunoscut eficiența dronelor FPV cu fibră optică și a explicat modul de funcționare al acestora.
,,Principiul de funcționare al unei drone cu fibră optică este destul de simplu. Este folosită o dronă standard, la care se atașează o bobină de cablu cu fibră optică”, a precizat Lee.
Acesta a adăugat faptul că bobina de cablu este utilizată pentru a controla drona și pentru a transmite semnale video de înaltă calitate, eliminând orice emisii radio.
,,Greutatea cablului cu fibră optică reduce ușor timpul de zbor și sarcina utilă, dar aceste drone pot zbura la mai mult de 20 de kilometri adâncime în pozițiile inamice și pot rămâne în aer timp de aproximativ 20 de minute“, a subliniat specialistul britanic.
Potrivit declarațiilor sale, dronele sunt imune la acțiunile mijloacelor de război electronic, deoarece nu emit niciun fel de semnale radio, iar singura opțiune pentru contracararea acestora rămâne impactul fizic.
,,Distrugerea conectorului care conectează cablul la dronă este într-adevăr singura cale de oprire a acestora”, a concluzionat Peter Lee.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News