Dronele care vor completa escadrilele de F-16 ale României. MApN, despre dotarea Armatei cu UAV-uri

Dronă Watchkeeper X, sursă foto:Royal Army
Dronă Watchkeeper X, sursă foto:Royal Army

Știm în momentul de față că gigantul Elbit Systems, singurul competitor rămas în programul de înzestrere cu drone, a propus producția în România a dronelor Watchkeeper X. Înzestrerea face parte din programul denumit oficial  „Sisteme UAS tactic-operative clasa II (UAS-TO)”, cunoscut în esență ca programul de înzestrare cu drone pentru Armată.

Publicitate

În momentul de față, potrivit informațiilor DefenseRomania, programul se află în faza finală.

România va achiziționa 7 sisteme ceea ce înseamnă 21 de drone Watchkeeper X. Valoarea programului de înzestrare este de aproximativ 300 de milioane de euro.    

Publicația noastră a cerut o poziție oficială din partea MApN cu privire la faza în care se află acest program.

Ministerul Apărării precizează însă doar că „în acest moment, procedura specifică de achiziție a „Sistemelor UAS tactic-operative clasa II (UAS-TO)” este în desfășurare, motiv pentru care singurele informații care pot fi furnizate cu privire la aceasta se regăsesc în textul Hotărârii de Guvern nr. 912/2021 privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente programului de înzestrare „Sistemem UAS tactic-operative clasa a II-a”, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 825/27.08.2021 și în anunțul de participare nr. R-5012/23.09.2021 publicat pe site-ul CN ROMTEHNICA S.A”.

 

România achiziționează drone în variantă terestră și navală. „Nu se poate anticipa data intrării în dontare” a UAV-urilor

 

Așa cum se anunțase, vor fi sisteme în varianta terestră și navală.

MApN ne-a mai trnasmis că procedura „are scopul de a atribui un acord-cadru de furnizare având ca obiect minimum 2 sisteme UAS-TO și, în funcție de posibilitatea alocării fondurilor bugetare, maximum 7 sisteme UAS-TO (6 în varianta terestră și 1 în varianta navală).

În contextul în care în media s-a precizat că în aproximativ doi ani Armata ar putea opera aceste sisteme, MApN ne-a precizat că „la acest moment nu se poate anticipa data intrării acestui tip de echipamente în dotarea Ministerului Apărării Naționale.”.

 

Watchkeeper X - UAV-uri „combat proven” ce vor putea identifica inclusiv submarinele rusești din Marea Neagră

 

2. Watchkeepe... (watchkeeper_94522300.png)

Watchkeeper X, sursă foto: Thales

 

Ce știm sigur e că propunerea gigantului Elbit e Watchkeeper X, drone care au la bază Hermes 450, singura diferență fiind la partea de senzori.

Armata Marii Britanii utilizează astfel de drone, fiind active în teatrele de operații din Irak sau Afganistan.

Față de dronele britanice, în propunerea Elbit dornele oferite României sunt modernizate cu sisteme noi.

Dronele Watchkeeper X au o altitudine de zbor de aproximativ 5.000 de metri și pot atinge o viteză de aproximativ 145 km/h. Ele vor putea fi înarmate.

Așa cum am văzut în Nagorno Karabah și cum vedem în Ucraina, sistemele UAV au devenit esențiale în operațiunile de război modern și vin ca o completare a escadrilei de F-16 Fighting Falcon. 

În prezent România deține o escadrilă completă de 17 aparate F-16 achiziționate din Portugalia, fiind în proceduri pentru achiziționarea a încă două escadrile formate din 32 de aparate norvegiene. Avioanele sunt second hand și au resursă suficientă pentru a fi utilizate în perioada tranziției către generația a V-a, obiectivul decidenților politici.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel