Dronele care au lovit Moscova - cel mai probabil, fabricate în Ucraina. Casa Albă: SUA nu sprijină atacurile ucrainene pe teritoriul Rusiei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Drone Bober și UJ-22 Airborne / Guvernul Ucrainei, via NYT
Drone Bober și UJ-22 Airborne / Guvernul Ucrainei, via NYT

Este foarte probabil ca ucrainenii să fi folosit drone kamikaze ”Bober” / ”Бобер” (trad. castor) pentru cele mai recente lovituri împotriva țintelor din Moscova, relatează Newsweek, care citează experți și informații din surse deschise.

Războiul din Ucraina certifică importanța crucială a dronelor în conflictele moderne, iar loviturile cu drone kamikaze Bober împotriva clădirii din Moscova arată că Ucraina începe să capete expertiză în acest domeniu. 

Drona kamikaze Bober folosește o aripă de mici dimensiuni în partea din față a aeronavei și o aripă principală mai mare în spate, așa că are o „formă foarte distinctă”, a spus Steve Wright, un alt expert britanic, citat de Newsweek.

Prin urmare, aeronava poate zbura foarte încet și stabil. Întrucât e construită să acorde prioritate razei de acțiune, Bober poate lovi ținte aflate la 1.000 de km distanță. 

 

Vom vedea atacuri cu mai multe tipuri de drone

Drona Bober

La rândul său, analiza NYT, bazată pe imagini de zbor, imagini cu prototipuri și epave de la sol, precum și interviuri cu experți și oficiali, a constatat, de asemenea, că Ucraina se grăbește să-și extindă flota de drone de producție și să atace mai des în Rusia.

Cele trei drone identificate de NYT -  Bober, UJ-22 Airborne și un al treilea model cu un nume nedeterminat - au fost toate folosite pentru a lovi ținte în Rusia.

Drona Bober este doar unul din modelele de drone kamikaze fabricate de ucraineni, fiind similară cu dronele Shahed iraniene, pe care Moscova le folosește adesea pentru a lovi ținte în Ucraina, a declarat Justin Bronk, cercetător la think tank-ul RUSI din Marea Britanie.

Drona pare să folosească un motor cu ardere internă, are o elice și este lansată de pe o pistă de aterizare.

Judecând după fotografiile făcute după atacuri, cele două tipuri de dronele au greutate și dimensiuni similare, dar anvergura aripilor aeronavei ucrainene este mai mare.

Nu este clar cum dronele Bober trec de bruiajul rușilor, un aspect la care dronele iraniene Shahed excelează.

Deși Beaver ar putea fi vulnerabilă la războiul electronic, lovirea țintelor din Moscova arată că dronele ucrainene pot depăși apărarea antiaeriană din jurul Moscovei. Prin urmare, în viitor, ucrainenii pot folosi drone în număr mare.

 

Casa Albă: SUA nu sprijină atacurile ucrainene pe teritoriul Rusiei

 

SUA  a declarat că „nu încurajează și nu permite” atacurile ucrainene pe teritoriul Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a spus într-un interviu pentru CNN, că au fost dicutate cu oficialii de la Kiev ”preocupările noastre cu privire la atacurile asupra teritoriului rus”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel