Dronele americane din Italia și-au împărțit zonele de responsabilitate: Cele aparținând Forțelor Aeriene operează în Marea Neagră, iar cele ale Forțelor Navale în Marea Mediterană

Ionel Copcea |
Data publicării:
 RQ-4B Global Hawk, sursă foto: NATO
RQ-4B Global Hawk, sursă foto: NATO

Potrivit site-ului Itamilradar.com, evoluțiile înregistrate în ultimele săptămâni arată faptul că dronele americane de la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia și-au împărțit zonele de responsabilitate. Astfel, în timp ce dronele RQ-4B ale Forțelor Aeriene zboară preponderent în zona Mării Negre, cele de tip MQ-4C operează în Marea Mediterană.

Acest lucru a devenit cel mai evident pe 25.04.2024, când două drone au îndeplinit simultan misiuni de cercetare în cele două regiuni.

Prima dronă, de tip Northrop Grumman RQ-4B, care a decolat de la Sigonella, s-a deplasat deasupra Mării Negre. Drona din dotarea Forțelor Aeriene ale SUA, cu numărul de înregistrare 10-2045 și indicativul radio FORTE14, evoluează în partea de est a Mării Negre, la sud-vest de Soci.

Cea de-a doua dronă, de tip Northrop Grumman MQ-4C, aparținând US Navy, a zburat în estul Mării Mediterane. Drona, cu numărul de înregistrare 169659 și indicativul radio TRITON19, a survolat toată coasta de est, începând din proximitatea Siriei, unde în portul Tartus se află o grupare navală rusă, până în zona Libanului și a Fâșiei Gaza.

Comentariul autorului: În perioada martie-aprilie 2024, două drone americane de tip MQ-4C Triton au fost aduse din Florida (SUA) la Baza Aeriană Sigonella din Italia.

Prima dronă de acest tip, cu numărul de înregistrare 169659, a sosit pe 30 martie, iar cea de-a doua, cu numărul de înregistrare 169660, pe 19 aprilie.

Inițial, după aducerea primei drone în regiunea Mării Mediterane s-a crezut că va fi vorba despre o misiune de testare a aparatului de zbor fără pilot. Însă, după sosirea celei de-a doua drone a fost clar că Marina americană intenționează să întrebuințeze acest tip de dronă în zona Mării Mediterane pentru o anumită perioadă de timp. Probabil că, cea de-a doua dronă este destinată să asigure capacitatea operațională, în cazul în care prima dronă devine indisponibilă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel