,,Cum funcționează navele de suprafață ucrainene fără echipaj? Astfel de dispozitive pot atinge viteze de până la 80 km/h, iar costul lor ajunge la 250.000 de dolari. Aceasta este o amenințare directă la adresa podului din Crimeea și a navelor Flotei ruse din Marea Neagră", au scris iniţiatorii şi coordonatorii proiectului ''Army of Drones'' ca descriere pentru un scurt material video pe care l-au publicat pe reţele de socializare.
In animația video se precizeaza că Ucraina are la dispoziție nave de suprafață fără echipaj/ drone maritime kamikaze cu o lungime de 5,6 metri și o greutate de 1 tonă. O astfel de dronă poate transporta o sarcină utilă de 200 kg și poate accelera până la 81 km/h.
Cum se desfăşoară un atac cu drone maritime kamikaze?
Astfel de drone sunt controlate de la distanță, iar timpul lor de funcționare este de până la 61 de ore. Materialul video arată că navele de suprafață fără echipaj pot ataca navele și bazele podului Kerici care leagă Rusia de Crimeea ocupată.
La 16 august, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a prezentat pentru prima data drona maritima kamikaze Sea Baby folosită pentru a ataca podul Kerci și navele Flotei ruse din Marea Neagra.
Șeful SBU, Vasil Maliuk, a declarat pentru CNN, pe 16 august, că drona folosită pentru a lovi podul Kerci in iulie 2023, numită "Sea Baby", a fost rezultatul a luni de cercetare şi dezvoltare pe care industria militară ucraineana le-a depus imediat după invazie.
"Dronele de suprafață sunt o invenție a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU)", a precizat atunci Vasil Maliuk.
Anterior, Serviciul militar Ucrainean de Informaţii (GUR) a publicat un material video care face trimitere la o serie de atacuri cu drone maritime kamikze care au fost efectuate asupra navelor ruseşti aflate în Marea Neagră.
Materialul video a fost publicată de biroul de presă al Direcției Principale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR). Imaginile prezintă episoade din timpul unor operațiuni de luptă efectuate cu drone maritime kamikaze, la diferite date - măi, iunie și, în special, 1 și 3 august anul acesta.
Dronele atacă navele rusești în diferite momente ale zilei și în anumite zone din apele Mării Negre. În acest scop, au fost folosite ambarcaţiuni fără pilot MAGURA.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News