"Nu avem nicio idee despre ce ar fi putut zbura spre Moscova! Dar vă asigurăm că toți cei care au donat cu siguranță nu sunt implicați aici", a declarat Pritula, cu referire la dronele pe care fundaţia să le-a donat Forţelor Armate Ucrainene şi pe care le-a prezentat într-un material video pe care l-a publică pe rețelele de socializare.
Publicaţia ucraineană Militarny a relatat recent că o dronă kamikaze a lovit etajul 10 al complexului de clădiri de birouri IQ-Kvartal, parte din Centrul Internațional de Afaceri Moscova, unde se aflau birourile Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicațiilor și Mass-Media.
Anterior, un atac similar asupra Moscovei a avut loc în dimineața zilei de 24 iulie. A fost avariată o clădire, identificată ulterior în comunitatea OSINT ca fiind probabil unul dintre imobilele situat în apropierea sediului Ministerului Apărării al Federației Ruse.
În plus, la 30 mai, a avut loc un atac în masă asupra Moscovei, fiind utilizate mai multe drone kamikaze de tip Beaver. Potrivit rușilor, în acel moment, aproximativ 25 de drone au zburat spre Moscova. Potrivit caracteristicilor, autonomia de zbor a dronelor este de 1000 de kilometri, ceea ce ar explica modul în care ucrainenii au reuşit să trimită mai multe drone către Moscova.
Costul unei astfel de drone este de aproximativ 4 milioane UAH (108.000 de dolari). 50 de astfel de drone în valoare de 200 de milioane UAH au fost achiziționate pentru Forțele Armate Ucrainene pe cheltuiala fundaţiei prezentatorului Tv ucrainean Serhi Pritula.
Pe baza dimensiunii lor, dronele ar putea cel mai probabil să transporte o încărcătură de 20-30 kg explozibil. Autonomia este estimată la aproximativ 1.000 km, dar depinde de cât de mult transportă - dacă ar transporta 20-30 kg de muniție sau alte încărcături, autonomia ar fi estimată în jur de 200-300 km.
Pentru recentele atacuri asupra Moscovei, nu a fost clar de unde au fost lansate dronele sau dacă sabotorii pro-ucraineni din Rusia au fost implicaţi. Ucraina nu a revendicat responsabilitatea pentru presupusele atacuri, dar presa locală a citat surse care au declarat că a fost o operațiune specială a GUR - Direcţia Principală de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News