DRONE pentru Armată | U-TacS ne propune Watchkeeper: Linie de asamblare în România, parteneriat cu Aerostar și componente produse la noi

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Watchkeeper, sursă foto: Royal Army
Watchkeeper, sursă foto: Royal Army

U-TacS, un joint venture britanic între Elbit (UK) și Thales (UK), e compania înființată special pentru dezvoltarea dronelor tactice Watchkeeper pentru Armata britanică (Royal Army), și e mai mult decât interesată de programul anunțat de Ministerul Apărării Naționale în legătură cu achiziționare de sisteme de tip UAV pentru Armata României.

 

 

Într-un briefing de presă, DefenseRomania a avut oportunitatea să stea de vorbă cu Geraint Lloyd, Sales and Business Development la U-TacS.

Astfel, U-TacS și-a manifestat interesul pentru programul MApN de a achiziționa 7 sisteme tactic-operative de drone UAS clasa II, plus un pachet de suport logistic inițial. Drona Watchkeeper va fi oferta companiei în acest program.

 

U-TacS, un joint venture britanic între Elbit (UK) și Thales (UK), oferă Armatei române drone Watchkeeper 

 

În acest sens, amintim că în vara anului trecut MApN a primit aprobarea în Parlament pentru a achiziționa 7 sisteme de UAV-uri, contract estimat de MApN că ar urma să se ridice la aproximativ 277 de milioane de dolari plus TVA.

U-TacS intră în acest program cu Watchkeeper X, o dronă care are la bază UAV-ul Hermes 450.

Dezvoltat în 2005, cu primul zbor în 2010, Watchkeeper e combat proven și a jucat un rol esențial în operațiunile din Afganistan ale Royal Army pentru protejarea trupelor. Drona are o rază de acțiune de 200 km cu posibilitatea ca aceasta să fie extinsă prin utilizarea a diferitelor stații.

Drona a acționat și în teatrele de operațiuni din Irak.

Watchkeeper e dezvoltat și integrat în standardele NATO, fiind adaptat cerințelor Royal Army și poate opera și în spațiul aerian civil. UAV-ul nu va putea fi utilizat de pe nave militare, precum corvete, ci din baze terestre, UAV-ul poate fi utlizat și în operațiuni marine și de coastă. Radarul Watchkeeper acoperă o rază de 100 de kilometri și poate detecta și ținte în mișcare. 

 

Dacă România solicită, Watchkeeper poate fi și înarmat

 

2. Watchkeepe... (watchkeeper-afganistan-royal-army-marea-britanie_66572100.jpg)

Foto: Watchkeeper, în timpul unei operațiuni a Royal Army în Afganistan, sursă foto: Thales

Geraint Lloyd, Sales and Business Development la U-TacS, ne-a precizat că Watchkeeper e cel mai mare proiect din afara SUA al unui UAV.

Dezvoltată inițial pentru operațiuni de colectare de informaţii, supraveghere şi recunoaştere aeriană (ISR), drona poate opera inclusiv în zone în care semnalul GPS nu există iar producătorul oferă posibilitatea ca UAV-ul să fie înarmat, în cazul în care MApN va solicita acest lucru. Watchkeeper poate fi echipat cu sistem de rachete Free-Fall Lightweight Multi-Role Missile (LMN) dezvoltat de Thales.

Reprezentantul U-TacS ne-a mărturisit că în cazul în care România alege Watchkeeper, țara noastră va beneficia și de experiența acumulată de Royal Army pe prima generație din această platformă.

Geraint Lloyd amintește că UAV-ul e integrat în sistemele NATO, astfel că nu vor exista costuri suplimentare pentru operare.

 

Watchkeeper pentru România. Acord cu Aerostar Bacău, linie de asamblare în România și producerea de componente pentru UAV-uri la noi în țară

 

În ceea ce privește cooperarea industrială și transferul de tehnologie, Geraint Lloyd, Sales and Business Development la U-TacS, ne-a mărturisit că U-TacS a semnat un parteneriat cu Aerostar Bacău care va fi principalul punct de contact al acestora în România, dar există discuții avansate pentru un parteneriat și cu Romaero pentru producerea de componente ale dronei. 

Mai exact, cei de la U-TacS caută parteneri în industria de apărare din România pentru acest program. Geraint Lloyd ne-a subliniat și importanța centrului de excelenţă în inginerie al Thales de la București, unde sunt produse sisteme software de ultimă generație.

Iar pe lângă cele amintite mai sus, U-TacS va deschide o linie de asamblare și personalizare în România. Reprezentantul companiei spune că indiferent de decizia MApN cu privire la alocarea acestui contract, U-TacS e decisă să rămână pe piața din țara noastră.

Așadar, U-TacS propune României sisteme Watchkeeper X, integrate în standardele NATO, schimb de experiență cu Royal Army și linie de asamblare în România, cu cooperare industrială și în ceea ce privește producerea unor componente pentru UAV-uri în țara noastră, componente care vor fi produse aici chiar și pentru alte state în cazul în care acestea ar alege Watchkeeper X.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel