Drone cu fir sau ”fulgere” verzi pe cer, câteva din inovațiile Armatei ruse în războiul dronelor

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

În fiecare săptămână suntem martorii unui nou tip de echipament de tip dronă care apare pe frontul din Ucraina. Dacă zilele trecute semnalam despre drona-rachetă ”Paianîția” a Armatei ucrainene, acum apar informații despre o serie de inovații făcute de ruși, care au început să folosească noi sisteme de drone pe front.

Nu este vorba neapărat despre o dronă nouă, cât despre modul în care aceasta transmite informațiile la bază. Comunicarea nu este asigurată prin unde radio, ci printr-un cablu de fibră optică care conectează direct drona cu consola operatorului, scrie Business Insider.

Prima utilizare documentată a cablurilor de comunicație prin fibră optică cu drone a avut loc în martie, dar acum utilizarea acestor arme pare să devină din ce în ce mai comună. Firul de fibră optică de pe dronă asigură o conexiune stabilă între dronă și operator, făcându-l rezistent la interferențe radio. Pe măsură ce drona zboară, cablul acesteia se desfășoară din tamburul atașat la dronă.

Se pare că și partea ucraineană testează tehnologii similare, care sunt extrem de utile mai ales dacă ținem seama de răspândirea sistemelor EW pe front în Ucraina.

 

”Fulgere” verzi pe cer

 

Apropo de evitarea sistemelor de război electronic ale inamicului, rușii au mai implementat o tehnologie care nu mai necesită ghidarea prin satelit a rachetelor și bombelor.

Mai exact, Armata rusă a îmbunătățit capacitățile dronei ruse Z-16 fabricate de ZALA, pe care a integrat un telemetru laser integrat și un indicator laser.

De obicei, fasciculul laser pentru desemnarea țintei este invizibil pentru oameni, deoarece operează în spectrul infraroșu și trebuie să aibă, de asemenea, o modulare adecvată. Răspunsul la întrebarea de ce este vizibil laserul armatei ruse va fi probabil cunoscut doar după ce una dintre aceste drone va fi doborâtă și dezasamblată, scrie Defense Express.

Spre deosebire de navigația prin satelit, de exemplu, această metodă este imună la toate interferențele războiului electronic: racheta nu trebuie să știe unde se află, trebuie doar să fie îndreptată către un punct laser.

Fasciculul cu laser este necesar pentru țintirea munițiilor inteligente cu ghidaj laser semiactiv. În forțele armate ruse, acestea includ proiectilele de artilerie Krasnopol de 152 mm, Kitolov-2 în versiuni de 120 mm și 122 mm; și unele rachete lansate cu aer, de exemplu bombele cu ghidaj de precizie în cădere liberă Kh-38 și KAB-500L (bombe cu planare).

Totuși, norocul ucrainenilor este că acest tip de muniție este în utilizare foarte limitat în cadrul armatei ruse, în comparație cu armatele NATO unde iluminarea indicatorului laser este foarte comună și rămâne mijlocul principal de marcare a țintelor.

Drona Z-16 este un echipament versatil, fiind folosită de la fotografiere și video, până la supraveghere pe suprafețe mari. Un avantaj important pentru Z-16 ar fi prin bateria sa de lungă durată, care - potrivit surselor rusești - îi permite să rămână în aer timp de peste 40 de minute, un lucru rar pentru dronele din această categorie de preț.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel