Drona rusă de joi a ajuns până aproape de Brăila. La 7 luni de la prima dronă căzută în Deltă, România încă nu are o lege nouă privind combaterea dronelor

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Fighting Falcon ale României. Photo credit: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene via ROAF
F-16 Fighting Falcon ale României. Photo credit: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene via ROAF

O nouă dronă rusă se pare că a căzut pe teritoriul României, de acestă dată ajungând până în zona Insulei Mari a Brăilei, la doar câțiva kilometri de Brăila.

Pe 6 septembrie 2023, autoritățile române au recunoscut că pe teritoriul României, pe malul Dunării, au fost descoperite mai multe fragmente dintr-o dronă rusească folosită în atacurile asupra unor ţinte din Ucraina.

Iată că joi seara am fost martorii unui caz similar. ”au fost identificate fragmente care par a proveni de la un dispozitiv aerian (dronă), pe un teren agricol din Insula Mare a Brăilei”, așa cum a informat astăzi MApN.

Premierul Ciolacu a confirmat vineri că este o anchetă în desfăşurare.

"Acum câteva minute am vorbit cu domnul ministru al Apărării, de aseară s-a închis perimetrul, se desfăşoară o anchetă. Nu este prima, mi-aş dori să fie ultima, n-a pus viaţa în pericol nimănui", a declarat Marcel Ciolacu.

 

Armata Română, obligată să someze drona și să aștepte un răspuns. ”Sunt patru, cinci etape”

Dronă kamikaze Shahed

Au trecut 205 zile de la incidentul din septembrie, iar România nu a făcut nimic la nivel legislativ în privința combaterii mai eficiente a unor astfel de amenințări.

În cadrul unui interviu acordat în februarie pentru Europa Liberă, șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, atrăgea atenția asupra faptului că Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara unităților militare sau a poligoanelor de antrenament decât dacă este instituită starea de asediu sau starea de război.

Până acum, Parlamentul nu a votat nicio modificare în acest sens.

Mai mult, generalul Gheorgiță Vlad spunea că trebuie modificată Legea 257 privind Combaterea Mijloacelor Aeriene care pătrund neautorizat în spațiul aerian.

Mai exact, legea actuală prevede că piloții care efectuează serviciul de poliție aeriană este obligat să abordeze o dronă inamică în mod identic cu interceptarea unui avion inamic cu echipaj uman.

Serviciul de poliție aeriană trebuie ”să dea semnale că s-au încălcat teritoriul sau spațiul aerian național. Și sunt patru, cinci etape. (...) Drona respectivă bineînțeles că n-o să răspundă la toate alea, că nu e un pilot care să vadă”. explica generalul Gheorghiță Vlad.

Modificările legislative trebuie să asimileze drona unei muniții de tip loitering (muniție ghidată) și să-i dea posibilitatea celui care efectuează poliția aeriană să ia o decizie în momentul respectiv.

”Pentru că timpul de acțiune este foarte scurt din momentul în care a trecut din spațiul aerian al Ucrainei în spațiul aerian al României”, mai arată generalul Vlad.

Nu putem evalua dacă modificarea legislativă ar fi ajutat la evitarea incidentului de joi seara. Totuși modificările sunt un pas esențial pentru a permite Armatei să acționeze mai suplu în cazul unor situații similare, care vor mai apărea și pe viitor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel