Drona RQ-20 “Puma” este utilizată cu succes la nivel tactic în războiul din Ucraina (Video)

Costea Cătălin |
Data publicării:

Una din capabilitățile mai puțin cunoscute primite de Ucraina ca ajutor militar din partea Statelor Unite este UAV-ul de dimensiuni reduse “Puma” (Pointer Upgraded Mission Ability).

Videoclipurile cu imagini de înaltă calitate care au început recent să apară pe diverse canale, și care arată cât de precis poate lovi artileria ucraineană posturi de comandă, sisteme și echipamente militare rusești, se datorează în mare parte acestei mici drone bine echipate.

Youtube video image

Deși Forțele Armate și alte structuri de forțe din Ucraina dețin de o serie de drone similare din punct de vedere al caracteristicilor de zbor (pecum „Fury”, „Stork-100”, “Spectator”, “PD-1”), drona americană dispune de un element care o deosebește de produsele interne ucrainene, și anume sistemul optoelectronic Mantis i45N.

Acesta este un sistem multisenzor biaxial, girostabilizat, care combină imaginea camerelor optice și termice, fiecare cu o mare putere de focalizare (x6), astfel încât permite detectarea țintelor atât ziua, cât și noaptea.

Dar cel mai important lucru este că, pe baza acestui sistem, “Puma” poate face ceea ce dintre toate dronele deținute de Ucraina doar Bayraktar TB2 mai poate face: marcarea (“iluminarea”) țintei cu fascicul laser, pentru a permite lovirea acesteia cu sistemele de rachete și artilerie de precizie.

RQ-20 “Puma” este un UAV ușor creat de AeroVironment strict pentru misiuni de recunoaștere și marcare a țintei, sarcina utilă a acestuia fiind reprezentată de patru camere (două optice și două în infraroșu).

Specificațiile tehnico-tactice se rezumă la următorii parametrii: lungime: 1,4 m; anvergura aripilor: 2,8 m; greutate maximă la decolare: 5,9 kg; putere motor: 1 CP; viteza maximă: 83 km/h; viteza de croazieră: 37 km/h; raza de acțiune: 15 km; durata zborului: 2 ore.

Costul unui aparat echipat este de aproximativ 250 de mii de dolari. UAV-urile livrate Ucrainei au făcut parte din pachetul de ajutor acordat de SUA împreună cu dronele kamikaze “Switchblade”.

Foarte probabil, în centrele americane, echipajele ucrainene au fost instruite simultan pentru utilizarea ambelor tipuri de drone care deja „lucrează” în prima linie.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel