Se pare că drona iraniana Mohajer-6 s-a dovedit a fi o adevărată comoară cu "surprize neplăcute" cu care multe companii occidentale producătoare de componente vor trebui să se confrunte.
Dintre cele 200 de componente tehnice care alcătuiesc drona iraniana Mohajer-6 și care au fost identificate de experții militari ucraineni, aproximativ jumătate sunt produse de companii cu sediul în Statele Unite, iar o altă treime sunt japoneze. Există, de asemenea, piese de la companii chinezești, germane și chiar israeliene.
Acest lucru a fost relatat de Wall Street Journal, care a vorbit cu mai mulţi experţii militari ucraineni care au disecat o dronea iraniană de recunoaștere și atac Mohajer-6, care a fost "adusă" cu mare grijă la sol de către Forțele Armate Ucrainene, la 23 septembrie, după ce au preluat controlul acesteia.
Informaţiile publicat de Wall Street Journal au născut o serie de întrebări, până acum fără răspuns, deoarece regimul internațional de sancțiuni, care este unul dintre cele mai dure pentru Iran, s-a dovedit a fi în practică destul de uşor de ocolit.
Componente care asigura controlul dronei Mohajer-6 sunt fabricate de compania japoneză Tonegawa-Seiko Co. Această companie a fost deja acuzată de guvern anul trecut că a exportat aceste componente în China fără permisiune. În același timp, compania a justificat că nu știa că acestea vor fi folosite pe UAV-uri militare.
WSJ exculsive: Ukraine managed to land an Iranian Mohajer6 drone used by Russia. They found majority of parts originate in the West. They found lens used in its high-res infrared cam that appear identical to a model made by an Israeli firm, Ophir Optronicshttps://t.co/qelq26UYEd pic.twitter.com/fRl3rtddBo
— avi scharf (@avischarf) November 16, 2022
Iar obiectivul pentru sistemul de camere cu termoviziune s-a dovedit a fi identic cu modelul Ophir Optronics Solutions Ltd, al cărui birou se află la Ierusalim. Cum a ajuns acest produs al companiei israeliene pe drona iraniană, având în vedere relaţiile diplomatice tensionate dintre cele două state, nu a fost încă stabilit.
Ophir Optronics Solutions Ltd. a refuzat să comenteze informaţiile, iar compania mamă MKS Instruments Inc. a declarat că nu își vinde produsele în Iran.
Compania americană Sierra-Olympic Technologies Inc, care folosește astfel de lentile, a fost suspectată, dar The Wall Street Journal a vorbit personal cu șeful companiei, care a declarat că produsul final de pe Mohajer-6 este diferit de produsele companiei sale.
El a menționat însă că, în urmă cu câțiva ani, a primit o cerere pentru aceste camere de la un cetățean iranian, dar l-a refuzat și a avertizat guvernul american. Ulterior, șeful companiei a declarat că a sunat toți cumpărătorii și că toate camerele cu termoviziune se aflau în posesia lor.
În ceea ce privește baza electronică, "un număr foarte mare" de componente au fost produse de germanii de la Infineon Technologies AG și americanii de la Microchip Technology Inc. Compania germană a spus că pur și simplu nu a vândut nimic Iranului.
Compania americană Microchip Technology a precizat că are peste 120 de mii de clienți, precum și prezența unor distribuitori terți în întreaga lume, iar fără a avea acces la cipurile găsite pe drona Mohajer-6 , este imposibil de spus dacă acestea sunt produse ale Microchip sau contrafăcute.
Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici: Android (Magazin Play) iOS (App Store)
După cum precizează şi The Wall Street Journal, sancțiunile nu funcționează în sensul unei restricţionări totale la piaţa de componente occidentale, deoarece exista cumpărătorii falși, procesul de revânzare și o serie întreagă de alte mecanisme pe care Iranul, în special, le-a pus în aplicare pentru a obține componentele necesare pentru construirea acestei drone, componente la care în mod direct nu are acces.
Acest lucru a făcut ca Teheranului să-i fie mai greu să producă UAV-urile Mohajer-6, dar nu imposibil. De aceea, după cum rezumă The Wall Street Journal, este necesară elaborarea unor noi reguli care ar trebui să împiedice răspândirea tehnologiei în rândul actorilor ostili din întreaga lume.
Ar trebui să ne amintim, de asemenea, că drona Mohajer-6 folosește un motor Rotax austriac, dar este posibil ca acesta să fi fost furat de la avioane ușoare private.
În ceea ce le privește motorul austriac Rotax 912, compania austriacă BRP-Rotax a anunțat deja că nu a permis vânzarea motoarelor sale, inclusiv prin intermediul unor distribuitori, nu doar în Iran, ci și în Federația Rusă.
De fapt, nu există nicio noutate în ceea ce privește utilizarea de către Iran a motoarelor Rotax, deoarece acestea au fost găsite și pe un UAV de recunoaștere Shahed-129.
Rotax 912 este unul dintre cele mai bine vândute motoare pe piața industriei aeronautice, dedicate avioanelor uşoare, iar din 1989 compania austriacă a produs peste 50 de mii de astfel de motoare.
Seria furturilor a început în 2000 și, în 12 ani, au fost furate peste 130 de motoare Rotax 912 și 6 motoare Rotax 914. Cele mai multe dintre aceste furturi au avut loc în țări din Uniunea Europeană, iar cea mai importantă caracteristică a lor, dacă putem spune asta, a ţinut de faptul că au fost făcute de profesionişti.
Astfel, putem să presupunem că una dintre sursele de aprovizionare a Iranului cu motoare Rotax are legătură cu toate aceste furturi. Teheranul are o întreagă rețea de ''companii paravan'' care se ocupa de zeci de ani cu contrabandă de produse de orice natură.
De exemplu, în 2014, în Germania au fost reținuți mai mulţi iranieni care, sub pretextul achiziţionării unor motoare pentru ski jet-uri, au încercat să exporte 61 de motoare care puteau fi utilizate pentru vehicule aeriene fără pilot. Cel mai probabil, era vorba de motoare Limbach 550, care reprezintă versiunea originală a MD-550 de fabricație chineză, utilizate la dronele kamikaze Shahed-136.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News