Potrivit Financial Times, unul dintre cei mai camelionici aliați ai Rusiei, nu a făcut comerț direct cu Kievul, ci prin țări terțe.
În ultimii doi ani Serbia și-a crescut vânzările de muniții către Occident, ceea ce, potrivit Financial Times, a întărit efectiv capacitățile de apărare ale Ucrainei în fața agresiunii ruse.
Privind prin această perspectivă, putem spune că e destul de probabil ca Serbia să fie chiar unul dintre actorii cei mai importanți ai inițiativei cehe care furnizează Armatei ucrainene peste un milion de obuze.
”Ce fac ei cu muniția este treaba lor”
În ciuda faptului că Belgradul, ca și Minskul, nu s-a alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei și încearcă să-și sublinieze „neutralitatea” în ceea ce privește incursiunea Rusiei în Ucraina, președintele sârb Aleksandar Vucić a spus că vede situația ca pe o „oportunitate de afaceri”.
„Face parte din redresarea noastră economică și este important pentru noi. Da, ne exportăm muniția”, a recunoscut el, potrivit sursei citate. „Nu putem exporta în Ucraina sau Rusia, dar aici avem contracte cu americani, spanioli, cehi și alte țări. Ce fac ei cu ea (muniția) este treaba lor”, a spus Vucic. „Dar asta nu înseamnă că luăm partea în acest război”, a insistat el asupra „neutralității” sârbe.
Potrivit Financial Times, însă, întrebarea este cum sunt percepute exporturile sârbe de artilerie și muniție de mortier de către Moscova, care probabil și-ar dori totuși să considere Serbia drept aliatul său.
Vucic a trebuit deja să explice alte ”fenomene inexplicabile”
Serbia a moștenit o industrie de apărare puternică. În timpul Războiului Rece, fabricile din Iugoslavia erau în top, ca nivel cantitativ al producției de muniție și armament. Guvernul sârb exportă în continuare arme și muniții, iar Ucraina se pare că este una din destinațiile preferate, dar nu direct, ci prin intermediari din alte state,
Astfel, Vucic a trebuit deja să se justifice, de exemplu, când un avion de transport militar ucrainean care transporta 11 tone de arme s-a prăbușit în Grecia în iulie 2022, zburând din Serbia. La acea vreme, Belgradul susținea că armele erau pentru Bangladesh, dar puțini au crezut această justificare.
De asemenea, Moscova a cerut Belgradului o explicație în aprilie 2023, când au fost scurse informații secrete care confirmă că Serbia, în special cea mai mare fabrică de arme Krusik din Valievo, își va externaliza producția către Ucraina.
Președintele a numit-o „minciună dezgustătoare” la acea vreme, dar un document al Pentagonului pretindea contrariul. Raportul, intitulat „Europa | Reacții la conflictul ruso-ucrainean în curs”, prezintă sub forma unui tabel „pozițiile evaluate” a 38 de guverne europene cu privire la cererea Ucrainei de asistență militară. Acesta arată că Serbia a refuzat să ofere instruire forțelor ucrainene, dar s-a angajat să trimită „ajutor letal” sau l-a oferit deja. De asemenea, se pare că Serbia are voința politică și capacitățile militare de a furniza arme Ucrainei, în viitor.
Cu toate acestea, Rusia și Serbia încă împărtășesc o prietenie istorică confirmată de respingerea de către Moscova a independenței Kosovo, potrivit Financial Times. Dar un avertisment a venit deja de la Moscova: purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, l-a avertizat pe Vucić în aprilie că „nu este momentul potrivit să stea pe două scaune”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News