„Dragă Stolo”, ca lecție pentru Joe. E ultima șansă, în ultimul minut al celui de-al 12-lea ceas

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Theodor Steolojan și Traian Băsescu în 2004. Photo source: Agerpres
EXCLUSIV
Theodor Steolojan și Traian Băsescu în 2004. Photo source: Agerpres

Poate că nu e corect ca istoriografia să și-l amintească pe președintele Joe Biden ca acel octogenar reprezentat al gerontocrației americane, care s-a trezit - și apoi a adormit - la o dezbatere prezidențială. Iar pe 5 noiembrie a pierdut alegerile. Căci spre un asemenea scenariu ne îndreptăm.

Joe Biden a devenit senator în 1973 la doar 30 de ani - vârsta minimă în State -. Biden e al șaselea cel mai tânăr senator din istoria SUA și cel mai în vârstă președinte care a câștigat Casa Albă. 

Un reprezentant mai degrabă a aripii conservatoare a progresistului partid de stânga Democrat, Joe Biden a contribuit la arhitectura politicii americane în Europa de Est, vizitând de trei ori România. A fost cel care a gestionat politica pe Ucraina sub mandatul lui Barack Obama și cel care a reacționat cât se poate de corect, prompt și curajos după 24 februarie 2022, odată cu invadarea pe scară largă a Ucrainei. 

Joe Biden e și cel mai votat președinte din istoria Statelor Unite ale Americii. Niciun alt președinte nu a primit atât de multe voturi precum Biden în 2020.

Dar Biden e azi ajuns la 81 de ani, într-o stare de sănătate aflată într-o accelerată degradare. Prestația din cadrul dezbaterii cu Trump a fost un eșec anticipat. E ipocrit că New York Times sau Washington Post s-au trezit peste noapte că împăratul e gol și solicită înlocuirea imediată a lui Joe Biden. Căci în caz contrar rezultatul din 5 noiembrie se conturează tot mai clar.

Dar ce e imoral nu e neapărat și greșit pe fond din punct de vedere politic. Într-adevăr, azi o retragere decentă a lui Joe Biden, un moment „dragă Stolo”, ar mai putea salva Partidul Democrat. Și l-ar salva nu în al 12-lea ceas, ci în ultimul minut din cel de-al 12-lea ceas.

„Dragă Joe”?

În 2004 Theodor Stolojan, candidat al alianței D.A. (Dreptate și Adevăr) pentru funcția de președinte al României, s-a retras cu puțin timp înainte de alegeri, lăsându-i locul lui Traian Băsescu, cel care a și câștigat alegerile. Retragerea lui Stolojan, așa cum vă amintiți cu siguranță, a fost justificată de motive de sănătate.

2. -imagine fara descriere- (joe-biden_24985100.jpg)

Ar fi un scenariu corect, dar puțin spre foarte puțin posibil. De ce?

Pentru că la Convenția Democrată din 20 August pentru ca Joe Biden să nu fie nominalizat ar trebui să facă singur un pas în spate. El nu mai poate fi retras unilateral; Biden a fost ales, urmând să fie oficializat și numit în august drept candidat al Democraților. Iar semnalele sunt clare, Joe Biden a recunoscut că nu a avut o prestație bună în dezbatere, admițând indirect problema vârstei, dar a anunțat clar continuarea luptei. Barack Obama a intervenit și el în favoarea sa cu un mesaj ce pare mai mult un fel de damage control.

Nici potențialii înlocuitori nu dau momentan semnale în sensul unui asemenea scenariu. Două nume care ar provoca coșmaruri republicanilor au spus indirect pas. Gretchen Whitmer, guvernatoarea statului Michigan nu a ridicat încă cuțitul de pe masă  în timp ce Gavin Newsom, guvernatorul Californiei a transmis că nu e momentul ca Partidul Democrat să dea dovadă de diviziune și să abandoneze sprijinul pentru președintele în funcție.

Și să o spunem direct. Politica americană nu gustă dinasmismul și emoția lumii latine în care ne scăldăm noi cu atât de mult patos. Prețul acestui tradiționalism electoral e posibil să îl vedem pe 5 noiembrie.

Căci singura șansă în acest moment ca Joe Biden să îl învingă pe Donald Trump pe 5 noiembrie 2024 e să transforme din nou, la fel ca în 2020, scrutinul într-un referendum împotriva lui Trump. Doar că paradoxal de data aceasta e mult mai greu, deși există argumentele Insurecției și a condamnării. În 2020 Trump era în funcție iar Biden „chalanger”. Eram în plină criză Covid-19 și, reiterez, am convingerea că doar proasta gestionare a crizei pandemice a dus la pierderea alegerilor de către Trump. 

Azi Trump are avantajul ultimilor patru ani în care a fost în permanentă campanie electorală, a cumplitelor crize generate de războaiele de agresiune ale Rusiei asupra Ucrainei, precum și de atacul barbar al Hamas împotriva Israelului, iar din perspectivă economică toate astrele se aliniază cu republicanii. 

4. Sursă foto... (joe_biden_donald_trump_48645900.jpg)

Iar ca să tragem linie asupra dezbaterii, Donald Trump a punctat mai bine pe temele de campanie republicane și ale aripii dure MAGA. Dar cel mai important e că a ajuns în mod cert mai bine la votanții independenți, acesta fiind de fapt obiectivul major al ambilor combatanți. Ei vor decide rezultatul pe 5 noiembrie.

Trump a știut să evite să-i irite prea mult cu subiecte sensibile și, cel mai important, a fost neașteptat de temperat în contextul în care toată lumea îi cunoaște temperamentul vulcanic.

În contrast cu Biden, care nu a fost chiar atât de dezastruos pe tematică, Trump a excelat. 

Biden a ratat să puncteze pe teme în care democrații au avantaj precum pericolul asupra democrației, Insurecția de la Capitoliu sau mai ales problema interzicerii avortului.

Ceea ce a văzut însă o lume întreagă și îngrijorează nu sunt incoerențele în discurs ci sunt vocea ștearsă, privirea de multe ori pierdută și gura uitată căscată. În fața unui Trump mult mai energic fizic, sigur pe el, plin de viață și surprinzător, mai temperat decât se așteptau mulți.

3. Președinte... (1-joe-biden-ia-in-considerare-lovirea-activelor-navale-iraniene-ca-raspuns-la-atacurile-din-iordania--trump-il-acuza-ca-nu-a-reusit-sa-descurajeze-teheranul_18492200_82388000.jpg)

„Dragă Joe”.

Puțin probabil. Azi singura asemănare cu politica românească e modul în care establishmentul american democrat îl împinge pe Joe Biden spre candidatură și implicit marginea prăpastiei, la fel cum premierul Marcel Ciolacu e azi împins pe scări de către cei din jurul său pentru a candida promițându-i-se deșart un tur II cu George Simion. 

Rezultatul acestor candidaturi riscă să fie același. Cu mențiunea însă că gerontocrația americană care a acaparat Washingtonul D.C. ar putea genera după 5 noiembrie 2024 cea mai acută criză politică de după Războiul Civil. Dacă nu se întâmplă nimic spectaculos la Convenția din August, democrații mai au 4 luni pentru a transforma alegerile într-un referendum împotriva lui Trump.

Avantaj România. Pe stabilitate.

Doar că problema la nivel mondial e că What happens in United States, doesn't stay in United States. Chiar dacă acolo e Vegasul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel