În declarația semnată și de Franța și Statele Unite ale Americii, se precizează că capacitățile ar trebui triplate până în 2050. Pactul a fost semnat și de Canada, Japonia, Regatul Unit și alte câteva țări europene.
Deloc surprinzător, Germania nu este unul dintre semnatari după ce anul acesta a renunțat la energia nucleară. Dar în multe alte țări, precum Franța și Marea Britanie, energia nucleară joacă încă un rol cheie în aprovizionarea cu energie.
România, prin vocea președintelui Iohannis, a anunțat la summitul COP 28 că intenționează să-și dezvolte capacitățile în domeniul energiei nucleare prin construirea a două noi unități de putere la Centrala atomo-electrică de la Cernavodă, dar și prin proiectul SMR, care prevede construirea de reactoare modulare mici.
Declarația comună precizează că energia nucleară joacă un rol cheie în atingerea neutralității climatice până la jumătatea secolului și limitarea temperaturii de încălzire a Pământului la 1,5 grade Celsius, prin care comunitatea globală dorește să prevină cele mai grave consecințe ale încălzirii globale.
Pentru a proteja clima, nu avem nevoie de miliarde, ci de trilioane - Ursula von der Leyen
Președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a cerut o creștere drastică a finanțării pentru protecția climei.
Leyen a declarat la conferința COP28 despre climă din Dubai. „Trebuie să trecem de la miliarde la trilioane. Și pentru a realiza acest lucru, trebuie să găsim noi surse de venit”.
În acest context, von der Leyen a sprijinit o inițiativă a președintelui francez Emmanuel Macron și a prim-ministrului olandez (în exercițiu) Mark Rutte de a introduce noi taxe care să asigure un flux mai puternic de bani pentru acțiunea climatică.
„În al doilea rând, trebuie să dezvoltăm piața de obligațiuni verzi, în special în țările în curs de dezvoltare. Obligațiunile verzi facilitează fluxul de capital privat în proiecte verzi”, a adăugat șefa Comisiei.
„Acesta este motivul pentru care am făcut din tehnologiile curate și energia curată o prioritate Global Gateway”, a spus șefa CE, referindu-se la strategia globală a UE, care își propune să investească în proiecte de infrastructură și să stabilească parteneriate economice bazate pe anumite principii legate de dezvoltare durabilă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News