Cât de important este pentru NATO să-şi consolideze apărarea aeriană? Două state membre ale Alianţei, printre care şi România, raportează că dronele rusești le încalcă spațiul aerian

Cristian Soare |
Data publicării:
Avioane F-16 ale României în timpul unei misiuni de interceptare. Foto: Forțele Aeriene Române
Avioane F-16 ale României în timpul unei misiuni de interceptare. Foto: Forțele Aeriene Române

Rusia a provocat duminică noi reacții ostile după ce dronele sale de atac, îndreptate către Ucraina, au fost reperate în Letonia și România, state membre NATO și UE. Președintele leton Edgars Rinkevics a confirmat pe X (fostul Twitter) că o „dronă militară rusă... s-a prăbușit în partea de est a Letoniei”. El a adăugat că este în curs o anchetă și că „numărul unor astfel de incidente este în creștere de-a lungul flancului estic al NATO și trebuie să le abordăm în mod colectiv”.

La summitul NATO din acest an de la Washington, care a avut loc în iulie, țările NATO au convenit să își consolideze apărarea aeriană prin patrularea prin rotație în spațiului aerian al statelor baltice. Cu toate acestea, două state membre ale NATO au declarat că dronele rusești le-au încălcat spațiul aerian, deoarece una ar fi intrat în România în timpul atacurilor nocturne asupra Ucrainei vecine, în timp ce alta s-a prăbușit în estul Letoniei cu o zi înainte.

O dronă a intrat pe teritoriul României duminică dimineața, în timp ce Moscova a lovit „ținte civile și infrastructura portuară” situată pe malul Dunării, în Ucraina, a declarat Ministerul român al Apărării. Ministrul leton al apărării, Andris Spruds, a declarat ulterior că o dronă rusească a căzut cu o zi înainte în apropiere de orașul Rezekne și probabil că s-a abătut în Letonia din Belarusul vecin.

Ministrul leton al apărării, Andris Spruds, a subliniat necesitatea consolidării frontierei de est a Letoniei și a îmbunătățirii sistemelor de apărare aeriană și de război electronic pentru a contracara astfel de incursiuni ale UAV-urilor.

Între timp, România a raportat, de asemenea, o încălcare a spațiului său aerian. Ministerul Apărării a declarat că, duminică dimineață, radarele militare au detectat o dronă rusească care a intrat în spațiul aerian românesc înainte de a pleca spre Ucraina.

Avioanele Forțelor Aeriene Române au monitorizat situația, iar autoritatile au fost emise alerte telefonice pentru locuitorii din județele de frontieră Tulcea și Constanța. Rapoartele inițiale au sugerat că drona ar fi putut lovi o zonă nepopulată din apropierea satului Periprava.

Ministerul de Externe al României a condamnat încălcarea, numind-o o „nouă încălcare” a spațiului său aerian. Ministerul a îndemnat Rusia să înceteze „atacurile repetate” care alimentează la „escaladarea iresponsabilă” a situației de securitate regională.

Citeşte şi: Spațiul aerian al României violat, Rusia intră intenționat în coliziune cu Alianța. De ce să nu avem curajul unui no-fly-zone de 20 de km la graniță?

Andri Yermak, șeful de cabinet al președintelui Zelensky, a cerut NATO să acționeze, declarând pe Telegram: „NATO trebuie să răspundă la faptul că «Shahed-urile» rusești se simt libere să zboare în spațiul aerian european. Acestea trebuie să fie doborâte”.

De asemenea, președintele Zelenski i-a îndemnat pe partenerii Kievului să extindă utilizarea armelor furnizate de Occident împotriva țintelor din interiorul Rusiei.

Într-o postare pe Facebook, Zelenski a declarat: „În doar o săptămână, Rusia a folosit peste 800 de bombe aeriene ghidate, aproape 300 de drone Shahed și peste 60 de rachete împotriva poporului nostru. Teroarea poate fi oprită doar prin lovirea aerodromurilor, bazelor și logisticii militare rusești”.

Rusia a intensificat atacurile aeriene în ultimele săptămâni, încercând totodată să respingă ofensiva transfrontalieră a Ucrainei în regiunea Kursk din vestul Rusiei.

Kievul a lansat ofensiva la 6 august pentru a forța Rusia să retragă trupele de pe frontul de est. Cu toate acestea, Moscova a intensificat atacurile, obținând în august cele mai importante câștiguri teritoriale din ultimii aproape doi ani.

De la lansarea invaziei sale, Rusia a efectuat în mod repetat atacuri asupra orașelor din Ucraina, vizând frecvent porturile din sudul regiunii Odesa, după ce a ieșit dintr-un acord de export de cereale.

Polonia a înregistrat, de asemenea, cel puțin două cazuri de încălcare a spațiului său aerian de către rachete sau drone rusești care atacau Ucraina, cel mai recent în decembrie.

La sfârșitul lunii trecute, Varșovia a declarat că un obiect zburător a pătruns în spațiul său aerian, însă ulterior a revenit asupra afirmației.

Într-un interviu pentru Financial Times publicat săptămâna trecută, ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că Varșovia ar trebui să aibă dreptul de a doborî rachetele rusești care țintesc Ucraina înainte ca acestea să intre în spațiul aerian polonez, în ciuda opoziției NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel