Două submarine ale Flotei ruse din Marea Neagră vor îndeplini misiuni în Marea Mediterană pe tot parcursul anului 2021

Ionel Copcea |
Data publicării:

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 19.12.2020, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că submarinul diesel-electric Krasnodar, Proiect 636.3, aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), după finalizarea primei reparații programate, la începutul anului 2021, va efectua marșul interflote din Marea Baltică în Marea Mediterană, unde va îndeplini misiuni pentru aproximativ un an.

,,Se estimează că, la începutul anului 2021, submarinul Krasnodar va intra, pentru cel puțin un an, în compunerea Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse din Marea Mediterană”, a precizat sursa pentru agenție.

Împreună cu submarinul Krasnodar, în Marea Mediterană se va afla și submarinul de același tip al FRMN, Stary Oskol. La începutul lunii octombrie, acesta din urmă a ambarcat armamentele necesare la Baltiysk și deja a ajuns la Tartus.

În luna aprilie 2019, submarinul Stary Oskol a ieșit din Marea Neagră și după ce a îndeplinit serviciul de luptă în Marea Mediterană s-a deplasat în Marea Baltică pentru reparații planificate. Stary Oskol a sosit pentru reparații la Șantierul Naval din Kronștadt la sfârșitul lunii decembrie 2019. După finalizarea reparațiilor, submarinul a participat la Parada Navală Principală de la Sankt Petersburg din luna iulie 2020.

Șantierul Naval al Amiralității din Sankt Petersburg, parte a Corporației Întrunite Constructoare de Nave, a construit șase submarine Proiect 636.3 pentru FRMN. O parte dintre acestea, pe timpul îndeplinirii de misiuni în cadrul escadrei rusești din Marea Mediterană au executat mai multe atacuri cu rachete de croazieră Kalibr asupra unor obiective ale teroriștilor de pe teritoriul Siriei.

În luna august 2020, pentru reparații la Șantierul Naval din Kronștadt a sosit și submarinul Krasnodar al FRMN.

Submarinele Stary Oskol și Krasnodar au intrat în compunerea escadrei din Marea Mediterană în aprilie 2019. Acestea au înlocuit submarinele Veliky Novgorod și Kolpino, care s-au aflat în Marea Mediterană de la sosirea de la Baltiysk și ulterior s-au deplasat în Marea Neagră.

Rotația echipajelor submarinelor din cadrul escadrei din Marea Mediterană se desfășoară o dată la trei luni.

Comentariul autorului: După aproximativ cinci ani de la introducerea în serviciul de luptă, la începutul anului 2020, cele șase submarine diesel-electrice Proiect 636.3 ale FRMN au început să fie supuse, prin rotație, unui proces planificat de reparații în cadrul Șantierului Naval din Kronștadt.

Pentru asigurarea acestui proces, pentru o perioadă de câțiva ani, cele șase submarine vor fi împărțite între Marea Neagră, Marea Mediterană și Marea Baltică. Astfel, în prezent, submarinele B-268 Veliky Novgorod și B-271 Kolpino se află în Marea Neagră, submarinele B-237 Rostov pe Don și B-262 Stary Oskol în Marea Mediterană, iar submarinele B-261 Novorossiysk și B-265 Krasnodar în Marea Baltică.

Următoarea mișcare a submarinelor va fi efectuată la sfârșitul acestui an și începutul anului 2021, când submarinul Rostov pe Don va fi deplasat la reparații în Marea Baltică, iar submarinul Krasnodar va reveni în Marea Mediterană.

În situația în care submarinele Krasnodar și Stary Oskol vor rămâne în Marea Mediterană pe tot parcursul anului 2021, înseamnă că cele două submarine din Marea Neagră, Veliky Novgorod și Kolpino, vor fi deplasate la reparații în Marea Baltică, iar în locul lor în Marea Neagră vor reveni submarinele Rostov pe Don și Novorossiysk.

Trebuie precizat faptul că, din cauza Convenției de la Montreux din anul 1936, care reglementează tranzitul prin Strâmtorile de la Marea Neagră și care nu permite trecerea liberă a submarinelor prin strâmtori, partea rusă a fost nevoită să păstreze permanent două submarine în portul Tartus din Siria. Ținând cont de nevoia de a îndeplini serviciul de luptă pentru perioade lungi, a fost necesară rotirea echipajelor submarinelor. În acest scop au fost formate două echipaje suplimentare pentru submarinele Proiect 636.3, în așa fel încât FRMN dispune de șase submarine și opt echipaje pentru acestea. Echipajele celor două submarine aflate permanent în portul Tartus din Siria și în estul Mării Mediterane sunt înlocuite periodic, de regulă la trei luni.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel