Două posibile soluții pentru România: Înarmarea noilor elicoptere H215M cu rachete MARTE ER și sistemul Sea Ceptor pe fregate

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistemul Sea Ceptor și elicoptere H215M ale Armatei Chiliene. Foto: Colaj DefenseRomania din foto oficiale MBDA și Airbus
EXCLUSIV
Sistemul Sea Ceptor și elicoptere H215M ale Armatei Chiliene. Foto: Colaj DefenseRomania din foto oficiale MBDA și Airbus

România are nevoie urgentă de modernizarea Forțelor Navale iar în acest sens există posibilitatea extinderii colaborării cu gigantul european MBDA, subiecte care au fost abordate într-o vizită pe care publicația noastră a efectuat-o la facilitățile MBDA din Europa.

Achizițiile de tehnică militară pentru Forțele Navale române au rămas mult în urma celorlalte arme.

Dacă în cazul Forțelor Aeriene sau a celor Terestre putem vorbi de contracte majore semnate - precum cel pentru sistemele antiaeriene Patriot, vehiculul de luptă pentru infanterie Piranha V sau sistemele de rachete Himars - în cazul Marinei atârnă încă greu eșecul programului ”Corveta multifuncțională”, abandonat după cinci ani de amânări.

În cele din urmă sunt pe cale să se concretizeze câteva programe, cum este cel al lansatoarelor de rachete anti-navă - primele livrări, în 2025 - sau a achiziției din Marea Britanie a două nave vânătoare de mine, aflate în uz, care sunt livrate României după modernizare (a doua navă este în curs de modernizare și va ajunge în țară la vară).

Totuși, așa cum arăta și şeful Direcţiei Generale pentru Armamente al Armatei României, generalul-locotenent inginer Teodor Incicaş, România are câteva proiecte importante, printre care a achiziția celor două elicoptere de tip H215M, dar și modernizarea celor două fregate Type22.

 

Rachete antinavă de la MBDA pentru cele două elicopterele Airbus H215M achiziționate de România?

MARTE ER este derivat din MARTE MK2/S care este deja în serviciu în Marina Italiană pe elicopterele sale NFH90 și AW101. Principala diferență dintre cele două constă în introducerea unui motor turbo în locul motorului cu reacție, prezent la MARTE MK2/S. 

În primul rând, este vorba de achiziția celor două elicoptere de tip H215M cu capabilităţi de luptă la suprafaţă. Cele două elicoptere H215M de la Airbus vor costa aproximativ 150 milioane euro (fără TVA), în preț intrând și capabilitățile de luptă antinavă, ce vor fi instalate pe aeronave. 

Elicopterele vor opera de la bordul celor două fregate, Regina Maria și Regele Ferdinand.

Se pare că una dintre soluțiile avute în vedere de oficialii Armatei României pentru înarmarea lor sunt rachetele antinavă din familia ”Marte”, mai precis MARTE ER, produse de compania europeană MBDA.

Invitată în Italia, Franța și Marea Britanie la mai multe dintre facilitățile de producție ale MBDA, DefenseRomania a discutat cu oficialii companiei detalii privind caracteristicile echipamentelor produse de consorțiul european, inclusiv rachetele Marte ER.

Evident, oficialii MBDA au evitat să comenteze zvonurile pe marginea subiectului unei posibile integrări a rachetelor ”Marte ER” pe elicopterele Airbus H215M achiziționate de România. Totuși, aceștia au precizat că, deși rachetele Marte sunt integrate în principal pe elicoptere AW101 și NH90, din punct de vedere tehnic, sistemele antinavă Marte pot fi integrate pe aproape orice tip de elicopter.

Rachetele ”Marte”, adaptate pentru elicoptere, sunt produse în două versiuni - Marte M2/S (rază de acțiune de 30km) și Marte ER (cu o rază triplă de acțiune, de peste 100km). Elicopterele, cu noua versiune de software SMS, sunt capabile să opereze atât rachete MARTE MK2/S, cât și MARTE ER.

 

Modernizarea fregatelor Type 22R - Posibilă variantă: Sistemul Sea Ceptor de la MBDA

Sea Ceptor este un sistem antiaerian modern care folosește racheta CAMM cu o rază de 25 de km, lansatoare verticale de mai multe dimensiuni și un sistem de comandă și control extrem de compact.

Contractele de modernizare pentru ambele fregate Type 22R, cumpărate din Marea Britanie (Fregata Regina Maria și  Fregata Regele Ferdinand) au fost blocate odată cu contractul „Corveta multifuncțională”, care prevedea nu doar construirea a patru corvete în România, dar includea și modernizarea celor două fregate.

Acum, după anularea programului „Corveta multifuncțională”, Forțele Navale trebuie să vină cu o soluție operaţională pentru modernizarea celor două fregate, așa cum explica și generalul Incicaș, săptămânile trecute.

Se pare că Forțele Navale poartă discuții cu companiile din industria de apărare pentru identificarea unei soluții tehnice pentru modernizarea Fregatei Regina Maria și a Fregatei Regele Ferdinand.

MBDA ar putea veni cu soluția ”Sea Ceptor” pentru înarmarea celor două fregate, dar compania europeană se ferește să ofere detalii privind eventualele negocieri cu Forțele Navale române pentru modernizarea fregatelor.

Sea Ceptor este un sistem antiaerian modern care folosește racheta CAMM cu o rază de 25 de km, lansatoare verticale de mai multe dimensiuni și un sistem de comandă și control extrem de compact.

Sea Ceptor este un sistem inteligent de control al armelor care împreună cu Common Anti-air Modular Missile (CAMM) oferă o mare capacitate de auto-apărare și de apărare locală. Acest lucru va permite fregatelor dotate cu astfel de sisteme să se apere, dar și să protejeze navele și infrastructura fixă din apropiere, de numeroase tipuri de amenințări pe mare sau în port, în cele mai dificile scenarii operaționale

SEA CEPTOR / MBDA

Unul din avantajele sistemului este arhitectura sa flexibilă, Sea Ceptor fiind compatibil și cu platforme mai vechi, cum este cazul fregatelor din dotarea Forțelor Navale române.

Spre exemplu, sistemul este acum în dezvoltare ca principală capacitate de apărare aeriană pentru fregatele Type 23 și Type 26 ale Marinei Regale Britanice și are capacitatea de a intercepta întreaga gamă de amenințări actuale și viitoare, inclusiv avioanele de luptă și noua generație de rachete anti-navă supersonice.

Rămâne văzut în ce măsură va putea negocia MApN și un transfer de activitate în România pentru producția echipamentelor MBDA, mai ales că se știe că gigantul franco-italiano-britanic este unul dintre ofertanți pentru licitația majoră, de aproximativ 4 miliarde de euro, privind achiziția de sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune - SHORAD/VSHORAD.

Poate că România va reuși să preia, măcar parțial, modelul Poloniei care a negociat la nivel guvernamental un transfer major de tehnologie către industria poloneză de apărare. Consorțiul format din dintre Polska Grupa Zbrojeniowa (Romarm-ul polonez) și MBDA va produce peste 1.000 de rachete antiaeriene CAMM-ER și peste 100 de lansatoare, ca parte dintr-un acord de aproximativ 4 miliarde de lire sterline, pentru programul sistemului antiaerian polonez NAREW.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel