Două nave ruseşti au vrut să spioneze testarea celui mai nou submarin nuclear francez

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa Foto: Naval News
Sursa Foto: Naval News

În urmă cu aproape două săptămâni cel mai recent submarin nuclear al Marinei Franceze, Suffren (Q284), a fost lansat la apă pentru a începe o primă etapă de testare pe mare.

Dar, ceea ce a trecut în mare parte neobservat de presa de specialitate din domeniul apărării şi securităţii, dar surprins de mai mulţi analişti OSINT, cât şi de publicaţia Naval News, a fost prezenţa a două nave militare ruseşti, Akademik Pashin şi corveta Steregushchiy, în apropiere de zona dedicată pentru începerea etapei de testare a submarinului nuclear francez.

Prezenţa navelor ruseşti chiar la est de Cherbourg (oraş francez situat la extremitatea nordică a peninsulei Cotentin), unde se află submarinul Suffren, a fost observată de mai mulţi analiștii Open Source.

 

Nava Akademik Pashin a fost atent monitorizată de navele de război franceze și apoi de cele britanice


Marina Regală Britanică a raportat la 30 aprilie, într-un comunicat de presă, că nava de patrulare HMS Mersey a urmărit activitatea celor două nave ruseşti, Akademik Pashin şi corveta Steregushchiy din clasa RFS Boiky, în timp ce traversau Canalul Mânecii.

(w670)

Akademik Pashin este una dintre cele mai noi nave ale Marinei Ruse. Pashin este o navă de realimentare, care transportă combustibil, motorină, kerosen, apă, alimente și piese de schimb pentru navele Forțelor Navale ale Federației Ruse.

Publicaţia Naval News susţine că nava rusă de realimentare Akademik Pashin ar mai fi folosită şi pentru colectarea de informaţii – acest lucru rămâne mai mult o bănuială – dar toate navele pot colecta informaţii dacă sunt la locul şi momentul potrivit, sustin expertii OSINT.

Nava rusă a ajuns în apropiere de coasta franceză, în jurul datei de 16 aprilie, staţionând în afara apelor teritoriale franceze, fiind însoţită de remorcherul Nikolay Chiker (IMO 8613334) al Proiectului 5757.

Naval News precizează că a devenit aproape o obişnuită, ceva normal, ca navele militare ruseşti şi cele auxiliare să navigheze în apele respective, dar ele sunt ţinute sub observaţie de fiecare dată când îşi fac simţită prezenţa. La sfârșitul lunii martie a avut loc un incident similar, nava Akademik Pashin s-a întâlnit cu „nava de cercetare" GUGI Yantar (una dintre navele de spionaj cele mai sofisticate ale Rusiei).

Cel mai nou submarin nuclear francez Suffren a fost lansat la apă, pentru a începe o primă serie de teste, în dimineața zilei de 27 aprilie. Naval News a precizat că testele trebuiau să înceapă în martie, dar, conform informațiilor de la acea vreme, au fost întârziate din cauza restricțiilor COVID-19.

Analiştii OSINT, citaţi de Naval News, susţin că nava Akademik Pashin şi-a făcut simţită prezenţa în apropierea zonei dedicată pentru începerea etapei de testare, pe 26 aprilie, cu o seară înainte ca submarinul Suffren să fie lansat la apă.

Această coincidenţă i-a determinat pe aceştia să se întrebe dacă nu cumva testarea submarinului Suffren a fost întârziată de prezenţa navelor militare ruseşti, în apropiere de coastele franceze.

Suffren este cel mai recent submarin nuclear din clasa Barracuda, parte dintr-un program de investiţii navale în valoare de 9 miliarde de euro, a fost prezentat anul trecut chiar de către preşedintele Franţei Emanuel Macron. Programul Barracuda este menit să menţină puterea maritimă a Franţei pentru următoarele decenii.

Barracuda este rezultatul unor teribile eforturi depuse în ultimii 20 de ani de către Direcția generală a armamentelor, de Naval Group, de Comisariatul pentru energia atomică (CEA), Technic Atome și alți peste 100 de subtretanţi. Lansat în 1998 de fostul președinte Jacques Chirac pentru a înlocui modelul «Rubis» conceput sub președinția lui Charles de Gaulle, Barracuda a avut nevoie de 8 ani de dezvoltare și 12 ani suplimentari pentru construirea primului exemplar (cu trei ani întârziere față de calendarul inițial).

(w670)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel