Două nave de război germane, inclusiv fregata Baden-Wuerttemberg, așteaptă ordin să traverseze Strâmtoarea Taiwan. O premieră din 2002 încoace

Darius Muresan |
Data publicării:
Fregata germană Baden Wurttemberg. Photo source: ThyssenKrupp
Fregata germană Baden Wurttemberg. Photo source: ThyssenKrupp

Două nave de război germane așteaptă instrucțiuni din partea Berlinului pentru a decide dacă vor deveni, luna viitoare, primele nave ale Marinei germane din ultimele decenii care vor traversa disputata Strâmtoare Taiwan, riscând să intensifice tensiunile cu Beijingul, relatează Agerpres și Reuters. E vorba de fregata Baden-Wuerttemberg și nava de reaprovizionare Frankfurt pe Main. Ultima oară când nave de război au trecut prin Strâmtoarea Taiwan s-a întâmplat în 2022.

În timp ce SUA și alte țări, inclusiv Canada, au trimis recent nave de război prin această strâmtoare contestată, ar fi pentru prima dată din 2002 când nave ale Marinei germane ar face același lucru.

Beijingul revendică suveranitatea asupra Taiwanului, guvernat democratic, și susține că deține jurisdicție asupra strâmtorii de aproximativ 180 de kilometri lățime care separă insula de China continentală, considerând-o parte din Marea Chinei de Sud.

În schimb, Taiwanul și Statele Unite susțin că strâmtoarea este o cale navigabilă internațională.

„Decizia nu a fost încă luată,” a declarat contraamiralul german Axel Schulz într-un interviu telefonic pentru Reuters, menționând că vremea va juca un rol crucial.

„Suntem aici pentru a arăta sprijinul nostru față de partenerii și prietenii noștri, pentru angajamentul nostru față de o ordine globală bazată pe reguli, soluționarea pașnică a disputelor teritoriale și menținerea căilor de transport libere și sigure,” a adăugat el.

Înainte de posibila lor traversare a strâmtorii luna viitoare, fregata Baden-Wuerttemberg și nava de aprovizionare Frankfurt am Main intenționează să facă o escală marți la Tokyo. De asemenea, acestea vor face opriri în Coreea de Sud și Filipine.

În plus, navele vor participa la exerciții militare în regiune alături de Franța, Indonezia, Italia, Japonia, Malaezia, Singapore, Filipine și Statele Unite.

În ultimii patru ani, armata chineză și-a intensificat activitățile în Strâmtoarea Taiwan. Germania, pentru care atât China, cât și Taiwanul sunt parteneri comerciali importanți, s-a alăturat altor națiuni occidentale în extinderea prezenței sale militare în regiune, pe fondul creșterii îngrijorărilor legate de ambițiile teritoriale ale Beijingului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel