După cum am scris în urmă cu câteva ore, ministerul rus al Apărării a informat într-un comunicat de presă că ,,pe 19 mai 2020, două bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 ale Forțelor Aeriene au efectuat un zbor planificat în spațiul aerian situat deasupra apelor neutre ale Mării Negre. În timpul zborului, echipajele bombardierelor cu rază lungă de acțiune au parcurs aproximativ 4.500 de kilometri și s-au aflat în aer timp de cinci ore".
Din câte se pare Ministerul rus al Apărării a uitat să menţioneze că cele două bombardiere strategice Tu-22M3, cât şi avioanele care le escortau, au fost interceptate de aeronave ale Forţelor Aeriene din România, Bulgaria şi Turcia.
Comandamentul Aerian Aliat a precizat azi, într-o postare pe pagina oficială de Facebook, că prima interceptare a bombardierelor ruseşti Tu-22M3, însoţite de avioane Su-27, a fost efectuată de către două avioane MiG-21 ale Forţelor Aeriene Române, deoarece acestea se îndreptau către spațiul aerian românesc.
În timp ce bombardierele ruseşti Tu-22M3 își continuau zborul aproape de spațiul aerian al NATO, avioanele de vânătoare MiG-29 ale Forțelor Aeriene Bulgare şi-au făcut simţită prezenţa în spaţiul aerian al Mării Negre, urmărind de la distanţă aeronavele ruseşti.
Aeronavele ruseşti şi-au continuat zborul spre est, îndreptându-se către spațiul aerian turcesc. Forțele Aeriene Turce au ridicat de la sol, la rândul lor, două aeronave F-16 pentru a intercepta bombardierele Tu-22M3.
MiG-urile României au decolat la solicitarea Comandamentului NATO
Constantin Spînu, purtător de cuvânt MApN: „Nu l-aș caracteriza drept un incident, a fost o evoluție a celor patru aeronave rusești, două bombardiere Tupolev 22 și două avioane de vânătoare Suhoi-27, în spațiul aerian internațional, deasupra Mării Negre, în apropierea spațiului aerian al țărilor NATO de pe flancul de Est – România, Bulgaria și Turcia.
Misiunea de Poliție Aeriană executată de Forțele Aeriene Române este o misiune standard, executată sub comandă NATO.
Cele două avioane MiG 21 LanceR, care se aflau în serviciul de Poliție Aeriană au decolat la solicitarea Comandamentului Aliat al NATO, au urmărit traseul de zbor al aeronavelor rusești, după care au fost preluat pe traiectul lor de zbor de aeronave ale forțelor aeriene Bulgare și la final de aeronave ale forțelor aeriene din Turcia.
De fiecare se întâmplă lafel, se apropie de spațiul aerian NATO dar nu au intrat niciodată în acest perimetru Aliat. Nimic din ceea ce s-a întâmplat ieri nu a fost surprinzător și nu cred că ne puteau lua prin surprindere. Forțele aeriene ale NATO au capacitatea să reacționeze de fiecare dată cu promptitudine. Suntem obișnuiți cu o astfel de evoluție a aeronavelor rusești'', a precizat acesta potrivit Digi 24.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News