Două greșeli de amator ale strategului Putin dau ”roade”. Rusia pare că are un sac fără fund, dar mobilizarea deplină își arată limitele

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Putin vizitează o școală militară de aviație din Krasnodar (stânga), Sursă: Reuters / Pierderi ale armatei ruse, Foto: Armata ucraineană
Putin vizitează o școală militară de aviație din Krasnodar (stânga), Sursă: Reuters / Pierderi ale armatei ruse, Foto: Armata ucraineană

Ucraina care pică în 7 zile și un NATO care nu va reacționa la agresiunea Ucrainei au fost pariurile greșite puse de Putin înainte de invazia din 24 februarie 2022.

Kremlinul prezintă o imagine a lui Putin care gândește strategic, un om de stat extra-ordinar. De fapt, propaganda rusă are dreptate pe jumătate - vorbim de un lider ordinar, și la propriu, și la figurat. Deciziile luate de dictatorul  Putin au dus Rusia într-o fundătură strategică, unde singura speranță a rămas China. Bun târg.

La începutul invaziei, Rusia a încercat în Ucraina aceeași tactică folosită în Georgia, Crimeea, Donbas: un ”blitzkrieg” care să paralizeze structurile Kievului, dar de data asta nu i-a reușit; ucrainenii au fost pregătiți.

 

Economie de război și mobilizare generală mascată: Câteva din problemele Rusiei

 

Pe plan intern, după peste 2 ani de război, Rusia se vede nevoită să treacă la ”mobilizarea deplină” - politic, industrial și militar -  remarcă și analistul David Axe.

Rușii toacă resurse uriașe și pare că acolo e sac fără fund, dar nu e. Orice societate are un punct de rupere. Și Rusia îl are. Cu 15.300 de tancuri, vehicule de luptă, obuziere și alte echipamente pierdute în Ucraina, alături de sute de mii de militari, Putin recrutează în continuare. 

Foto: Ministerul rus al apărării

Ministerul Eston al Apărării a concluzionat, într-un studiu recent, că uciderea a 100.000 de ruși, în 2024, ar afecta definitiv, dacă nu chiar ar prăbuși, efortul de mobilizare al Kremlinului. În ritmul de pierderi de acum, armata rusă e pe cale să piardă 300.000 de militari în acest an.

În plus, David Axe anticipează că, la jumătatea anului 2025, Rusia va epuiza stocurile sovietice de tancuri și vehicule de luptă pe care le folosește acum, în timp ce industria nu poate completa pierderile uriașe de pe front.

Pe plan extern, Putin a obținut exact opusul a ceea ce a pariat - mai exact, ”mai mult NATO”, odată cu accederea Finlandei și Suediei - așa cum preciza mai demult Jens Stoltenberg. În plus, Occidentul susține puternic (chiar dacă mai sunt lucruri de reparat aici) efortul de apărare al Ucrainei, cu armament și finanțare.

 

Finlanda e o nucă tare, iar asta o știu și oficialii ruși, deși declarațiile lor sunt în continuare agresive

Putin amenința voalat Finlanda acum câteva săptămâni, dar politicienii finlandezi susțin că Rusia nu are în prezent suficiente resurse pentru a implementa un plan atât de ambițios.

”Armata rusă este în așa deficit, încât Putin a fost forțat să trimită toți soldații angajați la granița finlandeză în Ucraina și asta chiar la începutul invaziei. Dacă ținem cont și de faptul că conducerea militară rusă este angajată în prezent în îmbunătățirea armelor și noul val de mobilizare, se poate concluziona cu multă siguranță că nu au suficiente resurse pentru a ne amenința serios înainte de 2030”, susține generalul finlandez în retragere Pekka Toveri, într-o declarație pentru Politico.

Acesta subliniază că sovieticii au învățat lecția dureroasă a specificității tundrei finlandeze, unde este ușor să-ți rupi dinții, și asta încă din timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

Granița Finlandei este un teren foarte neospitalier, lung de 1.300 de kilometri, care, pe deasupra, relativ recent, ca parte a celebrului articol 5 al NATO, se bucură de protecția altor 31 de membri ai Alianței.

Acum, președintele rus, care a declarat la sfârșitul anului 2023 că erau 617.000 de militari mobilizați în Ucraina, intenționează să continue să își mărească forțele armate.

În timp ce ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, face un pas mai departe, sugerând că până în 2026 armata rusă ar putea crește la 1,5 milioane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel