Primul avion a decolat sâmbătă dimineață și a traversat spațiul aerian georgian pentru a ajunge la Baku în 5 ore, apoi al doilea a decolat la prânz și a urmat aceeași cale de aproximativ 2.000 km lungime.
Cele două avioane au decolat, și-au încheiat cu succes zborul și au aterizat pe Aeroportul Internațional Heydar Aliyev din Baku, marcând o nouă realizare istorică pentru industria turcă de apărare.
Zborurile sunt primele de acest fel din istoria sectorului aviatic turc și vin la câteva săptămâni după un record de altitudine stabilit de drona turcă prin ridicarea la o altitudine de peste 12.000 m.
Bayraktar Akinci participă la operațiile militare ale forțelor turce din 29 august 2021, Armata turcă deținând în prezent șase astfel de exemplare.
Compania "Baykar" a semnat acorduri pentru exportul avionului în trei țări nenominalizate, iar discuțiile continuă cu alți potențiali cumpărători în scopul extinderii sferei de export.
Drona este echipată cu multe instrumente avansate, cum ar fi radarul AESA, cameră EO/IR, sisteme de comunicații prin satelit, sisteme electronice de asistență, inteligență artificială avansată, etc. Cu o capacitate de încărcare utilă de 1350 kg (900 kg extern și 450 kg intern), platforma "Akinci" poate fi utilizată atât ca dronă de supraveghere și recunoaștere, cât și ca dronă de atac prin utilizarea rachetelor de croazieră "SOM".
Aripile cu structură răsucită de 20 de metri, împreună cu sistemul de control al zborului complet automat asigură o siguranță ridicată a zborului. Sistemul de inteligență artificială nu are nevoie de vreun senzor extern sau GPS. Radarul cu apertură sintetică al aeronavei face posibilă captarea imaginilor chiar și în condiții meteorologice nefavorabile.
În varianta de bază, drona este propulsată de două motoare de 240 de cai putere. Însă este proiectată astfel încât să suporte diferite motorizări, inclusiv două motoare de 750 de cai putere. Printre caracteristicile care o aduc în zona de vârf a pieței se numără altitudinea de peste 12.000 m la care poate evolua și capacitatea de menținere în aer timp de 24 de ore.
Alți parametri tehnici relevanți sunt: lungimea - 12,3 m, greutatea la decolare - 5.500 kg. viteza maximă de zbor - 460 km/h.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News