Un total de 1.200 de kilometri de cablu care leagă Helsinki și Rostock au încetat să funcționeze luni în jurul orei două dimineața. Acest lucru a fost anunțat de compania finlandeză de telecomunicații și securitate cibernetică Cinia, relatează The Guardian.
Primul dintre cele două incidente, suspectate a fi acte de sabotaj, a avut loc duminică, în jurul orei 8:00 GMT, pe o conexiune de internet de 218 km între Lituania și insula Gotland din Suedia, a declarat compania de telecomunicații Telia Lietuva. Serviciul de internet a fost întrerupt.
Al doilea act de sabotaj a fost pe cablul de 1.200 km între Helsinki și portul german Rostock, care încetat să funcționeze luni în jurul orei 2:00 GMT, potrivit companiei finlandeze de securitate cibernetică și telecomunicații Cinia. Potrivit Reuters, C-Lion1 este singurul cablu direct între Finlanda și Europa Centrală.
Ministrul german al apărării Boris Pistorius a precizat că ”nimeni nu crede că aceste cabluri au fost tăiate accidental”.
”De asemenea, nu vreau să cred versiunile în care aceste cabluri au fost deteriorate accidental cu ancorele navelor. Prin urmare, trebuie să spunem, fără să știm cine anume este responsabil, că este o acțiune de război hibrid. Și, de asemenea, trebuie să presupunem, fără să știm încă, că este un sabotaj”, a spus Pistorius înainte de o întâlnire a miniștrilor apărării din Uniunea Europeană la Bruxelles.
Miniștrii de externe finlandez și german au lansat luni o declarație comună în care își exprimă „profunda îngrijorare” cu privire la cablul submarin întrerupt între Finlanda și Germania și au declarat că este în curs de desfășurare „o anchetă amănunțită”.
Cablurile amintesc de alte incidente similare. Anul trecut, cablurile și o conductă de gaz au fost avariate în Marea Baltică, la care o navă sub pavilion Hong Kong a admis ulterior, dar a susținut că a fost un accident. Cu un an mai devreme, gazoductul Nord Stream a fost aruncat în aer. Autoritățile germane au emis un mandat de arestare pentru un instructor de scufundări ucrainean în legătură cu investigarea incidentului.
Într-o declarație separată, Baerbock a spus că Germania se confruntă, de asemenea, cu astfel de probleme, inclusiv atacuri cibernetice, supraveghere a infrastructurii critice și, referindu-se la un complot cu dispozitiv incendiar care a provocat incendii la două locații DHL din Birmingham și Leipzig, în iulie, „coletele au explodat brusc când transportat în avioane”. Ea a adăugat: „Acestea nu pot fi doar coincidențe”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News