,,Durata zborului a fost de aproximativ opt ore. Pe timpul acestuia, bombardierele strategice au fost escortate de avioane de vânătoare Su-35S din cadrul Forțelor Aerocosmice”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția TASS.
,,Zborul a fost executat în strictă conformitate cu regulile internaționale de întrebuințare a spațiului aerian internațional”, a declarat comandantul Aviației cu rază lungă de acțiune, general locotenent Serghei Kobylash.
,,Piloții Aviației cu rază lungă de acțiune desfășoară în mod regulat zboruri deasupra apelor neutre ale Arcticii, Oceanului Atlantic de Nord, Mării Negre, Mării Baltice și Oceanului Pacific”, a concluzionat Kobylash.
Comentariul autorului: Misiunea de patrulare a bombardierelor strategice Tu-160 în Arctica a fost îndeplinită de aeronave din compunerea Regimentului 121 Aviație de Bombardament aparținând Diviziei 22 Aviație de Bombardament - Engels din cadrul Aviației cu rază lungă de acțiune. Cel mai probabil, cele două avioane au decolat de pe aerodromul Engels din Regiunea Saratov și au revenit pe acesta la încheierea misiunii.
Dintr-un material video prezentat de Ministerul rus al Apărării și preluat de postul de televiziune Zvezda rezultă faptul că cele două aeronave participante la misiune au fost Vasili Reshetnikov (număr de înregistrare RF-94102, număr de bord 02 roșu) și Nikolai Kuznetsov (număr de înregistrare RF-94100, număr de bord 10 roșu).
Rusia dispune în prezent de 16 bombardiere strategice Tu-160, din care șapte se află într-un stadiu superior de operaționalizare, fiind modernizate în ultimii ani, iar alte nouă sunt într-o stare mai precară, aflându-se în curs sau urmând să fie supuse primele unor lucrări de reparații și modernizare.
Partea rusă a declanșat un proces de aducere a tuturor celor 16 bombardiere strategice Tu-160 la versiunea Tu-160M, în paralel cu reluarea producerii de la zero a aeronavelor de acest tip. Un prim contract pentru construirea primelor 10 aeronave complet noi de tip Tu-160M se află deja în derulare. Până la sfârșitul acestui an, Aviația cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică) ar trebui să primească patru bombardiere strategice Tu-160M, din care două noi și două modernizate. Reprezentanții ruși au anunțat că, în urma modernizării și producerii de la zero, între cele două versiuni de aeronave Tu-160M nu va fi nicio diferență.
Planurile curente ale armatei ruse prevăd dotarea Aviației Strategice cu cel puțin 50 de bombardiere Tu-160M.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News