“Două bombardiere Tu-160 aparținând Aviației cu rază lungă de acțiune au efectuat un zbor planificat în spațiul aerian situat deasupra apelor neutre ale Mării Barents și Mării Norvegiei. Durata zborului a fost de peste opt ore”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agențiile de presă Tass și Interfax.
Potrivit reprezentanților Ministerului Apărării, bombardierele strategice au fost escortate de avioane de vânătoare MiG-31 aparținând Aviației navale a Flotei de Nord.
“Toate zborurile avioanelor din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse se desfășoară în strictă conformitate cu regulile internaționale de întrebuințare a spațiului aerian”, au menționat reprezentanții ministerului.
Aceștia au adăugat că “echipajele Aviației cu rază lungă de acțiune desfășoară în mod regulat zboruri deasupra apelor neutre ale Oceanului Arctic, Oceanului Atlantic, Mării Negre, Mării Baltice și Oceanului Pacific”.
Tu-160 este un bombardier strategic supersonic, purtător de rachete, cu geometria variabilă a aripilor, care a fost dezvoltat de Biroul de Proiectare al companiei Tupolev în anii 1970-1980. Acesta este destinat pentru distrugera cu arme nucleare și convenționale a celor mai importante obiective din adâncimea dispozitivului adversarului. Aeronava este capabilă să poarte 12 rachete de croazieră, toate acestea fiind amplasate în interiorul fuzelajului. În Federația Rusă avionul Tu-160 este cunoscut sub denumirea de Lebăda albă, iar în clasificare NATO este denumit Blackjack.
Comentariul autorului: Bombardierele strategice Tu-160 aparțin unui regiment de aviație de bombardament din cadrul Diviziei 22 Aviație de Bombardament - Engels (Regiunea Saratov) aparținând Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică). Probabil că acestea au decolat de pe aerodromul din Engels și au revenit pe acesta la încheierea misiunii.
Potrivit unui material video prezentat de postul de televiziune Zvezda, unul dintre bombardierele Tu-160 participante la misiune a fost Vitaly Kopilov, număr de bord 08 roșu, număr de înregistrare RF-94115.
În prezent, Aviația cu rază lungă de acțiune dispune de 16 bombardiere de tip Tu-160, fiind operaționale în jur de 10 aeronave.
Zborul în zona Mării Norvegiei a fost efectuat pe fondul prezenței pe teritoriul Norvegiei a bombardierelor strategice americane de tip B-1B și a activităților de pregătire pentru luptă desfășurate în regiune cu acestea.
În ultima perioadă, Federația Rusă și-a intensificat prezența militară în Arctica, unde își demonstrează disponibilitatea de a controla așa-numita “rută maritimă de nord”.
Inclusiv misiunile de patrulare efectuate cu bombardiere strategice Tu-160 s-au intensificat în comparație cu anii trecuți. Dacă anterior erau desfășurate unul sau două zboruri pe an, de la începutul anului 2021, a fost au fost efectuate câte un zbor pe lună. Ultima misiune de acest gen a fost îndeplinită pe 09 februarie, când două bombardiere Tu-160 au zburat deasupra Mării Barents, Mării Groenlandei și Mării Norvegiei. Specialiștii militari americani au notat faptul că bombardierele rusești au simulat un atac asupra unei baze militare importante a NATO din Islanda. De asemenea, pe 19 ianuarie, două bombardiere Tu-160 au zburat deasupra Oceanului Înghețat de Nord, Mării Barents și Mării Albe.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News