“Două bombardiere Tu-22M3 ale Aviației cu rază lungă de acțiune au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Durata zborului a fost de aproximativ cinci ore. Bombardierele au fost escortate de un avion de vânătoare Su-30M2 din cadrul armatei de forțe aeriene și apărare antiaeriană a Regiunii Militare Sud”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Tass.
Bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 sunt întrebuințate pentru distrugerea cu rachete supersonice dirijate și bombe a țintelor terestre și maritime. Distanța practică de zbor a acestora este de aproximativ 7.000 de kilometri. Aeronavele de acest tip pot fi folosite și în calitate de platforme purtătoare pentru armamentele nucleare.
Zborul bombardierelor rusești a fost efectuat pe fondul desfășurării în Marea Neagră a exercițiului NATO Sea Breeze-2021. Participanții de bază la exercițiu sunt Ucraina, SUA, Canada, Marea Britanie, Olanda, România, Bulgaria, Grecia, Turcia și Lituania. La manevre participă aproximativ 4.000 de militari, 40 de nave de luptă, vedete și nave auxiliare, 30 de unități de tehnică de aviație și peste 100 de unități de tehnică auto și blindată.
Comentariul autorului: Probabil, bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 au decolat de pe aerodromul din Shaikovka (Regiunea Kaluga) al Regimentului 52 Aviație de Bombardament din cadrul Diviziei 22 Aviație de Bombardament - Engels (Regiunea Saratov) aparținând Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică).
Zborul este al doilea efectuat în acest an deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Un zbor similar a fost executat pe 10.02.2021.
De asemenea, în anul 2020, bombardiere de acest tip au zburat de patru ori în regiune: pe 19 martie, 19, mai, 23 iulie și 16 septembrie. Datele acestora au fost asemănătoare, la misiuni participând de fiecare dată câte două bombardiere Tu-22M3, care au decolat de pe aerodromul Shaikovka și au revenit pe acesta, după ce au petrecut în aer aproximativ cinci ore, în care au parcurs circa 4.500 de kilometri.
Trebuie remarcat faptul că este pentru a doua oară în ultimele săptămâni când bombardiere rusești cu rază lungă de acțiune simulează executarea unor lovituri asupra unor nave de luptă ale statelor membre NATO. Trei bombardiere de acest tip au fost dislocate recent pe aerodromul Khmeimim din Siria, de unde au efectuat zboruri în estul Mării Mediterane, în proximitatea portavionului britanic HMS Queen Elizabeth.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News