“Două bombardiere Tu-22M3 aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse au efectuat un zbor planificat în spațiul aerian situat deasupra apelor neutre din acvatoriul Mării Negre”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția de presă Tass.
Potrivit reprezentanților ruși, durata zborului a fost de peste cinci ore. Bombardierele Tu-22M3 au fost escortate de avioane de vânătoare ale Armatei 4 Forțe Aeriane și Apărare Antiaeriană a Regiunii Militare Sud.
“Piloții Aviației cu rază lungă de acțiune desfășoară în mod regulat zboruri deasupra apelor neutre ale Oceanului Arctic, Oceanului Atlantic, Oceanului Pacific, Mării Negre și Mării Baltice. Toate zborurile avioanelor Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse sunt efectuate în strictă conformitate cu regulile internaționale de întrebuințare a spațiului aerian”, au precizat reprezentanții Ministerului rus al Apărării.
Comentariul autorului: Bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 aparțin Regimentului 52 Aviație de Bombardament - Shaikovka (Regiunea Kaluga) din cadrul Diviziei 22 Aviație de Bombardament - Engels (Regiunea Saratov) a Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică).
Activitățile celor două bombardiere în Marea Neagră au fost coordonate de un avion AWACS de tip A-50U, cu numărul de înregistrare RF-50610 și numărul de bord 42 roșu, care a fost adus, pe 08.02.2021, de pe aerodromul Ivanovo pe aerodromul Belbek din Peninsula Crimeea.
Zborul efectuat pe 10 februarie deasupra apelor neutre ale Mării Negre este primul din anul 2021.
Pe parcursul anului 2020, în regiune au fost efectuate patru zboruri similare, pe 19 martie, 19 mai, 23 iulie și 16 septembrie. Datele acestora au fost asemănătoare, la misiuni participând de fiecare dată câte două bombardiere Tu-22M3, care au decolat de pe aerodromul Shaikovka și au revenit pe acesta, după ce au petrecut în aer aproximativ cinci ore, în care au parcurs circa 4.500 de kilometri.
Trebuie remarcat faptul că zborul bombardierelor rusești s-a desfășurat în contextul prezenței în Marea Neagră a distrugătoarelor americane Donald Cook și Porter. În momentul zborului, cele două nave americane se aflau în sudul Mării Negre, îndreptându-se spre Strâmtoarea Bosfor, după care au părăsit regiunea.
Porbabil, acestea au fost organizate într-un context mai larg, care a vizat un răspuns la activitățile desfășurate de NATO de-a lungul frontierelor occidentale ale Federației Ruse. Astfel, pe 09 februarie, două bombardiere strategice de tip Tu-160 au efectuat un zbor de peste 12 ore deasupra Mării Barents, Mării Groenlandei și Mării Norvegiei. În aceeași zi, bombardiere strategice Tu-95MS au desfășurat zboruri de instrucție în vestul Federației Ruse, în cooperare cu avioane de vânătoare de tip Su-35S.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News