Publicitate
“Astăzi, două bombardiere strategice Tu-160 au stabilit un nou record privind distanța și durata unui zbor, fără aterizare. Piloții Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse s-au aflat în aer peste 25 de ore, timp în care au parcurs peste 20.000 de kilometri”, a precizat Kobylash.
Recordul anterior a fost stabilit în anul 2010, tot de două bombardiere Tu-160, care s-au aflat în aer timp de 24 de ore și 24 de minute.
După cum au precizat reprezentanții Ministerului rus al Apărării, zborul celor două aeronave Tu-160 a fost efectuat deasupra apelor neutre ale Oceanului Înghețat de Nord, Oceanului Pacific, Mării Kara, Mării Laptev, Mării Siberiei de Est, Mării Chukotka și Mării Barents. Avioanele au decolat de pe aerodromul Engels și au revenit pe acesta. Aeronavele au fost comandate de general maior Oleg Pchela și locotenent colonel Serghei Volkovitsky.
“În timpul zborului, avioanele Tu-160 au fost realimentate în aer de trei ori, de la șase avioane-cisternă Il-78. În anumite etape ale zborului, bombardierele Tu-160 au fost escortate de avioane de vânătoare rusești Su-35S și au fost interceptate de avioane de vânătoare ale altor state”, au menționat reprezentanții Ministerului Apărării.
Zborul bombardierelor rusești a fost efectuat în strictă conformitate cu regulile internaționale de întrebuințare a spațiului aerian.
Comentariul autorului: În ultima săptămână, zborurile efectuate cu bombardiere strategice de tip Tu-160 ale Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică) din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse s-au intensificat la un nivel fără precedent. Dacă, de regulă, cu aeronave de acest tip erau efectuate una sau două misiuni pe an, acum, în șase zile, au fost efectuate trei misiuni de patrulare în spațiul aerian internațional.
Astfel, pe 14 septembrie, două bombardiere Tu-160 au efectuat un zbor de 10 ore deasupra Mării Barents, Mării Norvegiei și Oceanului Atlantic. Un al treilea bombardier de acest tip a zburat în Marea Barents, îndeplinind misiuni de retranslație între avioanele participante la misiune și Baza Aeriană - Engels din Regiunea Saratov. Cele trei aeronave au întrebuințat indicativele 99111, 99112 și 99113.
De asemenea, pe 16 septembrie, două bombardiere strategice Tu-160 au îndeplinit misiuni de patrulare aeriană, cu durata de șase ore, deasupra Mării Baltice. Potrivit unui material video publicat de Ministerul rus al Apărării pe canalul său de You Tube, cele două aeronave au fost Pavel Taran (număr de bordaj 30/1 roșu și număr de înregistrare RF-94101) și Andrei Tupolev (număr de bordaj 18 roșu și număr de înregistrare RF-94111).
În ceea ce privește misiunea din 19 septembrie, din fotografiile publicate pe site-ul Ministerului rus al Apărării rezultă faptul că cele două bombardiere strategice Tu-160 au fost Vasily Senko (număr de bordaj 11 roșu, număr de înregistrare RF-94114) și Andrei Tupolev (număr de bordaj 18 roșu, număr de înregistrare RF-94111).
După cum se poate constata, bombardierul strategic Andrei Tupolev a participat la două din cele trei misiuni, respectiv pe 16 și 19 septembrie.
Potrivit unor postări de pe Twitter ale unor utilizatori ruși, la misiunea din 19 septembrie au participat patru bombardiere strategice Tu-160, care au întrebuințat indicativele 99114, 99115, 99116 și 99117. Probabil că, două dintre bombardiere au evoluat doar pe anumite porțiuni ale traiectului de zbor ale aeronavelor care au stabilit un nou record mondial. Este posibil ca acestea să fi îndeplinit din nou misiuni de retranslație.
Analiza indicativelor radio arată că cele utilizate pe 19 septembrie sunt în continuarea celor întrebuințate pe 16 septembrie. În acest fel este posibil ca cele două misiuni să fi fost efectuate în baza unui plan comun. Un alt indiciu în acest sens ar putea fi reprezentat și de prezența aeronavei Andrei Tupolev la ambele zboruri. Prima dintre misiuni s-a desfășurat în vest și a vizat Londra, iar cea de-a doua în est și a avut în vedere Washingtonul.
Probabil că, în perioada următoare, zborurile avioanelor din dotarea Aviației cu rază lungă de acțiune aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse vor continua într-un regim intensificat. Acestea reprezintă un răspuns al Federației Ruse la zborurile efectuate recent de bombardiere americane în proximitatea frontierelor rusești. De asemenea, bombardiere de tip Tu-160 sau Tu-95MS vor participa la exercițiul strategic Caucaz-2020, planificat pentru perioada 21-26 septembrie.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News