Două avioane Rafale s-au ciocnit în zbor în Franța. Un pilot s-a catapultat, din păcate alți doi sunt de negăsit după coliziune

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:

Un accident aviatic în care au fost implicate două avioane Rafale ale armatei franceze a avut loc miercuri în estul Franței, iar autoritățile au demarat operațiuni de căutare a piloților.

Cele două avioane de vânătoare Rafale, dislocate la Baza Aerienă Saint-Dizier, s-au ciocnit în zbor, a informat un purtător de cuvânt al forțelor aeriene franceze.

Pilotul unuia dintre avioane a reușit să se catapulteze și a scăpat nevătămat, însă instructorul și elevul-pilot din celălalt avion sunt dați dispăruți, a adăugat același purtător de cuvânt.

Avioanele Rafale, produse de compania Dassault, sunt cele mai moderne din dotarea forțelor aeriene franceze și sunt capabile să execute misiuni de apărare aeriană, recunoaștere sau bombardament, amintește Agerpre și AFP. În versiunea destinată marinei militare, aceste avioane pot decola de pe portavioane și joacă un rol crucial în descurajarea nucleară a Franței.

Armata franceză a confirmat pentru AFP că toți piloții implicați în acest incident sunt francezi, mențiune făcută în contextul în care piloți ucraineni se află în prezent la antrenamente în Franța. Aceștia sunt instruiți la baza Cazaux, situată în sud-vestul țării, exclusiv pe avioane de antrenament și atac ușor Alpha Jet.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat în luna iunie că Franța va livra Ucrainei avioane de luptă Mirage 2000-5 și va pregăti piloți ucraineni pentru operarea acestora.

 

Dassault Rafale

 

Dassault Rafale este un avion de luptă multirol francez cu două motoare, cu o aripă delta. Este proiectat și fabricat de Dassault Aviation.

Echipat cu o gamă largă de arme, este proiectat pentru supremația aeriană, misiuni de luptă, recunoaștere aeriană, sprijin la sol, lovitură profundă, lovitură antinavă și descurajare nucleară.

Pe lângă Franța, mai sunt Egiptul, Qatarul, Grecia, Croația, Indonezia și Emiratele Arabe Unite care au și ele Rafales în arsenalul lor.

Rafale a intrat în serviciu în 2001 și este produs atât pentru Forțele Aeriene Franceze, cât și pentru Marina Franceză.

Rafale au fost desfășurate în luptă în Afganistan, Libia, Mali, Irak și Siria.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel