Trump a promis în repetate rânduri că va opri rapid, în 24 de ore, războiul declanșat de Rusia în Ucraina, după ce va câștiga alegerile prezidențiale.
Prima dată a fost într-un interviu pentru televiziunea americană de știri Fox News. Cu toate acestea, el nu a precizat la momentul respectiv cum va rezolva agresiunea rusă.
Washington Post publică acum o analiză, în care citează surse familiare cu planul lui Trump, despre „planul de 24 de ore” care va pune capăt războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Candidatul republican la președinție Donald Trump vrea să facă presiuni pe Kiev să renunțe la Donbas și la peninsula Crimeea, scrie publicația americană.
Potrivit surselor ziarului, Trump a spus că crede că atât Rusia, cât și Ucraina „doresc o ieșire onorabilă” și că „oamenii din unele părți ale Ucrainei nu ar fi deranjați dacă ar face parte din Rusia”.
Totuși, de la declarații la decizii este cale lungă. În situația în care va ajunge președinte al SUA, Trump va trebui să acționeze în cadrul unor mecanisme instituționale, care în Statele Unite funcționează și se autoreglează de sute de ani.
Și nu în ultimul rând, în contextul alegerilor care au loc în SUA, trebuie subliniat faptul că analiza e efectuată de Washington Post, cotidian aflat în opoziție cu fostul președinte Trump.
Între timp, consilierul de campanie al lui Trump, Jason Miller, a numit articolul din WP drept un „fake news”. El a mai spus că Trump nu va adopta un plan de pace până când nu va ajunge la putere și că va putea „ cântări corect toate opțiunile”.
Planul privind ajutorul american pentru Ucraina
Congresul a blocat încă din octombrie anul trecut un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, care a fost prezentat de Administrația Biden.
Așa cum remarca și fostul ambasador al SUA în România, Adrian Zuckerman, într-un interviu pentru DefenseRomania, odată cu pachetul de ajutor pentru Ucraina, administrația Biden ar trebui să prezinte Congresului și un plan de acțiune privind asistența de securitate a SUA pentru următoarea perioadă. ”Casa Albă nu a venit cu un plan. Care e planul? Îi dăm pe ruși afară din Ucraina? Ok, atunci trebuie să le dăm ucrainenilor tot ce le trebuie pentru acest lucru. (...) Dar nu există un plan referitor și la destinațiile acestor bani”, precizează Adrian Zuckerman.
Pacea văzută de Zelenski
La mijlocul lunii noiembrie 2022, președintele ucrainean Zelenski a venit cu un plan de pace în zece puncte, singurul planacceptabil pentru Ucraina.
Documentul prevede retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, restabilirea integrității teritoriale a țării, inclusiv a peninsulei Crimeea, securitatea în vecinătatea centralei nucleare Zaporojie sau eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților, inclusiv prizonieri de război și copii răpiți.
La sfârșitul lunii februarie, Zelenski a anunțat că pregătește primul summit de pace din Elveția, la care ar trebui să participe peste 160 de țări. Dacă participanții sunt de acord asupra a ceea ce trebuie făcut pentru a restabili suveranitatea țării, un document de informare privind pacea ar putea fi predat reprezentanților ruși la următorul summit, a declarat șeful de cabinet al președintelui ucrainean Andrii Yermak.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News