Potrivit unui comunicat al MApN, emis către DefenseRomania, donația constă în echipamente și dispozitive de testare, seturi de piese și componente de schimb, precum și pachete de sprijin logistic pentru radarele de tip TPS-79 (R) - Gap Filler din dotarea Forțelor Aeriene Române. Astfel, Centrul de Mentenanță Regional Otopeni din subordinea Statului Major al Forțelor Aeriene va îndeplini formalitățile de acceptare a donațiilor în numele statului român.
Cum s-a ajuns la donația compensatorie de 3.3 milioane de dolari a Lockheed Martin către România
Ministerul Apărării Naţionale a încheiat cu compania Lockheed Martin Overseas LLC din Statele Unite ale Americii, prin CN Romtehnica SA, contractele nr. 02/827/2018 și 02/959/2019 pentru achiziţia de piese de schimb și subansamble specifice radarelor TPS-79(R), respectiv contractul nr. 02/845/2018 pentru achiziția de servicii de reparații ale echipamentelor defecte specifice radarelor TPS-79(R).
„Având în vedere că produsele/serviciile care fac obiectul contractelor de achiziție menționate anterior sunt din domeniul apărării și au o valoare care depăşeşte, individual sau cumulat, două milioane de euro, furnizorului Lockheed Martin Overseas LLC îi revine obligația de a efectua operațiuni compensatorii în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 189/2002 privind operaţiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziţii pentru nevoi de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 354/2003, cu modificările şi completările ulterioare”, ne-a transmis MApN.
În conformitate cu legislația națională aplicabilă, implementarea obligațiilor de compensare s-a realizat prin acorduri de compensare încheiate de Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială (OCATS) și agentul economic amintit.
Despre radarul TPS-79 R
Radarul TPS-79 R este un sistem radar mobil, destinat în principal pentru supravegherea spaţiului aerian la înălţimi mici şi medii, în cadrul misiunilor de control al spaţiului aerian (Air Traffic Control), precum şi pentru misiuni tactice de apărare aeriană (Air Defence), potrivit ROAF.
Construit cu tehnologie semiconductoare şi având o mobilitate ridicată, sistemul radar poate funcţiona în toate condiţiile de climă şi teren. Sistemul este conceput pentru a-şi îndeplini misiunile independent sau inclus într-un sistem integrat de supraveghere aeriană.
Sistemul detectează şi urmăreşte automat ţintele aeriene din zona sa de supraveghere, determină coordonatele acestora şi realizează corelarea automată a informaţiilor primare, culese de radarul primar şi a celor secundare, culese de radarul secundar. Sistemul poate fi configurat să opereze independent sau integrat în cadrul unui sistem mai mare de ATC sau de supraveghere a spaţiului aerian.
Radarul TPS-79 R este capabil să opereze într-un mediu electromagnetic ostil, ţinte fixe, clutter atmosferic şi/sau marin, pe fondul unor puternice măsuri şi contramăsuri electromagnetice precum bruiaj activ şi pasiv, bruiaj de imitaţie etc. Primul sistem a intrat în dotarea Forţelor Aeriene în anul 2010.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News