Într-un interviu acordat în această săptămână jurnalistului Radu Tudor la Antena 3 CNN, ministrul Tîlvăr a arătat că România a avut numai de câștigat din donarea sistemului Patriot către Ucraina, pe lângă importanța faptului că sunt salvate multe vieți în contextul în care ocupantul rus continuă să lovească masiv infrastructură civilă și energetică în Ucraina.
O afacere bună: România va primi cea mai modernă versiune a Patriot, „vârful tehnologic” al sistemelor, în schimbul sistemului donat Ucrainei. Vom achita doar o sumă infimă
Sistem Patriot, aflat în dotarea Armatei României. Photo source: MApN (MoD)
Astfel, decizia de a dona un sistem Patriot a adus multe puncte României în interiorul Alianței, dar pe lângă aspectul diplomatico-politic, la fel de important e și cel tehnic. Asta pentru că sistemul pe care îl vom primi în schimbul celui donat e o versiune de ultimă generație a Patriot, mai performantă decât cea donată, versiune în care ministrul nu a intrat cu detalii tehnice, dar pe care a catalogat-o ca fiind „vârful tehnologic” al sistemelor de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune Patriot.
Mai mult, din perspectivă financiară afacerea e un foarte bună. Noul sistem va fi achiziționat în mare parte din fonduri strânse de statele aliate, ca urmare a deciziei României de a dona un sistem din dotare, iar diferența pe care România o va pune este infimă.
Această contribuție financiară este parte a Inițiativei de Acțiune Imediată pentru Apărarea Antiaeriană (Immediate Action on Air Defense) coordonată de Germania, o mare parte din suma noului sistem fiind achitată de Norvegia.
„Avem state care au înțeles efortul pe care l-a făcut România și care contribuie cu fonuri pentru achiziționarea noului sistem. Astfel încât România va avea foarte, foarte puțin de plătit spre finalul procesului de strângere a sumei necesare. Eu vreau să cred că despre acest sistem vom vorbi în această primăvară și vom semna pentru el.
Dar ceea ce vreau să transmit e că sistemul Patriot pe care îl vom primi va fi vârful tehnologic al acestor sisteme la ora actuală. Așadar, un gest pe care noi l-am făcut pentru Ucraina ne-a profilat și în interiorul Alianței, un gest care nu a trecut neobservat și care va avea beneficii din punct de vedere politico-militar. Sistemul donat este acum compensat de aliații noștri, iar România va achiziționa un sistem de ultimă generație, mai performant decât cel donat”, a precizat ministrul Angel Tîlvăr.
Speculăm că noul sistem va integra atât interceptori de ultimă generație PAC-3 MSE, cât și radarul LTAMDS.
Radarul LTAMDS este destinat să înlocuiască vechiul radar Patriot și are capabilității de operare pe un sector complet (360 de grade), iar asta ar putea să se aplice și sistemelor Patriot pe care România le va primi în următorii ani.
România a achiziționat 7 sisteme Patriot, dintre care 4 au fost livrate
Imagini din timpul primelor trageri cu sisteme Patriot de către Armata României. Foto: Video MApN
Achiziția celor 7 sisteme Patriot e etapizată. Au fost achitate cele 4 sisteme, care de altfel au fost și livrate, urmând ca următoarele 3 să fie achitate și contractate.
Sistemele Patriot costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția fiind mult timp cea mai scumpă din istoria României. Recordul a fost bătut în noiembrie anul trecut când s-a semnat contractul privind achiziția celor 32 de avioane de generația a 5-a de tip F-35 Lightning II, contract estimat la 6.5 miliarde de dolari fără TVA.
Din cele 7 sisteme, patru vor fi utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre.
Patriot este doar o parte din sistemul stratificat de apărare al României. Ele vor fi completate de achiziția viitoare de sistemele SHORAD/VSHORAD care vor înlocui treptat sisteme mai vechi, precum Hawk.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News