”Donăm toată artileria noastră Ucrainei”, anunță premierul danez. Artileria rămâne cheia, dar Kievul își face partea și crește producția de muniții și drone

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari francezi care operează sistemele de obuziere autopropulsate Caesar. Exercițiu comun cu Forțele Regale daneze / Sursa: Armée de Terre, facebook
Militari francezi care operează sistemele de obuziere autopropulsate Caesar. Exercițiu comun cu Forțele Regale daneze / Sursa: Armée de Terre, facebook

Așa cum remarca și viceministrul ucrainean al apărării, Ivan Havryluk, cea mai importantă armă rămâne în continuare artileria, care a distrus cele mai multe ținte inamice.

Danemarca dă un semnal important, odată cu anunțul șefei executivului privind transferul artileriei sale în Ucraina.

Anunțul Danemarcei este unul menit să mobilizeze sprijinul occidental. Potrivit premierului Mette Frederiksen, Danemarca își donează toate proiectilele de artilerie armatei ucrainene. Frederiksen a anunțat această decizie în cadrul unei conferințe de securitate la München, unde a făcut, de asemenea, apel la comunitatea internațională să consolideze sprijinul pentru Ucraina.

„Dacă îi întrebi pe ucraineni, afli că au nevoie de muniție și artilerie, acum! Noi, Danemarca, am decis să donăm toată artileria noastră Ucrainei (probabil proiectilele de artilerie - n.r.). Mai există muniție în Europa (pentru a fi transferată). Nu este o problemă de producție. Avem arme și muniție. Avem și apărare aeriană de care nu avem nevoie în acest moment”, a subliniat Frederiksen, potrivit cotidianului ucrainean Evropeiska Pravda.

 

”Să nu așteptăm decizia SUA”

 

Fredriksen a mai spus că europenii nu ar trebui să aștepte soluționarea disputelor din SUA privind finanțarea proviziilor militare pentru Ucraina.

„Indiferent de ceea ce se întâmplă în Statele Unite, noi europenii trebuie să ne apărăm și trebuie să apărăm și Ucraina. Avem un război pe continentul european”, a avertizat ea.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, oprirea armelor pentru Ucraina se datorează faptului că unii lideri „percep greșit” agresiunea Rusiei. ”De fiecare dată când forțele armate abandonează un alt oraș pe care nu îl pot apăra din cauza lipsei de muniție (...) gândiți-vă că asta înseamnă că soldații ruși sunt cu câțiva kilometri mai aproape de casa ta”.

 

Ucraina știe că artileria este cheia, iar dronele măresc precizia

Peste 900 de drone transferate armatei ucrainene în cadrul proiectului ''Army of Drones'', 8 noiembrie 2023. Sursa foto: Facebook/Mikhailo Fedorov.

Viceministrul ucrainean al apărării, Ivan Havryluk, cea mai importantă armă rămâne în continuare artileria, dar vorbim aici despre o artilerie modernă, care beneficiază de informații precise privind poziționarea țintelor, informații furnizate în special de drone de recunoaștere și observare.

„Experiența războiului ruso-ucrainean arată că artileria modernă joacă unul dintre rolurile cheie pe câmpul de luptă. Statisticile arată că majoritatea pierderilor umane și echipamente de luptă ale inamicului sunt cauzate de forțele de artilerie și rachete, a spus Havriluk, într-un interviu acordat analistului ucrainean Oleksandr Kovalenko.

Dar totul este dus acum la un nou nivel cu ajutorul dronelor, spune oficialul. Potrivit lui Havryluk, ucrainenii trebuie, așadar, să se concentreze pe utilizarea dronelor în combinație cu sistemele de artilerie.

”Dronele întăresc semnificativ artileria atunci când, de exemplu, „iluminează” ținta, reglează focul în timp real. Atunci artileria devine mai eficientă, mai puțin costisitoare în ceea ce privește consumul de proiectile. Prin urmare, avem nevoie de mai multe carcase, UAV-uri și sisteme robotizate în general”, spune Havriliuk.

Ucraina încearcă să mărească ponderea tehnologiei pe câmpul de luptă, la care contribuie dronele. UAV-urile au o serie de avantaje față de artileria convențională, în special în ceea ce privește costurile, dar au și o serie de slăbiciuni: sunt sensibile la intemperii și susceptibile la sistemele rusești de război electronic.

Deși Ucraina încearcă să pună pe picioare producția de muniție de calibru mare, Havriluk a recunoscut că țara este dependentă de ajutorul occidental pentru aprovizionare.

„Ne creștem producția proprie de muniții de diverse tipuri, ne propunem să o producem împreună cu companiile occidentale. Dar în mod obiectiv astăzi, Ucraina este încă dependentă de asistența militară a țărilor partenere, de exemplu, când vine vorba de furnizarea de proiectile de 155 mm”, a spus el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel