În Statele Unite se discuta de multă vreme despre introducerea unor astfel de restricții, deseori denumite „sancțiuni infernale”, din cauza naturii distructive asupra economiei ruse. Încă de săptămâna trecută membrii Comitetului urmau să dezbată și să voteze acest proiect de lege, denumit oficial DASKA. Inițiativa legislativă va fi înaintată plenului Senatului, unde se mai pot face și alte amendamente.
În forma actuală, proiectul de lege „Cu privire la protecția securității SUA împotriva agresiunii Kremlinului” (DASKA) conține sancțiuni suplimentare extrem de dure împotriva Rusiei. Proiectul de lege în cauză, a cărui primă versiune a fost propusă Senatului înca din vara anului 2018, a fost depus de doi republicani și trei democrați, influenți Lindsay Graham și Robert Menendez.
Lista neagră a sancțiunilor
Dacă legea va fi adoptată, moneda rusă ar putea suferi un nou șoc, după cel din aprilie 2018, când, din cauza sancțiunilor americane, rubla s-a devalorizat puternic, atingând un record negativ în spațiul post-sovietic, noteaza The Bell.
Legea DASKA prevede:
- sancțiuni împotriva noii datorii suverane a Rusiei;
- sancțiuni împotriva politicienilor, „oligarhilor” sau familiilor acestora, care contribuie la „acțiunile ilegale sau corupte în interesul lui Vladimir Putin”;
- sancțiuni împotriva băncilor rusești care susțin „amestecul guvernului rus în procedurile democratice sau alegerile din alte state”;
- sancțiuni împotriva investițiilor în proiecte de gaze naturale lichefiate (GNL) în afara Rusiei;
- restricții împotriva investițiilor în proiecte energetice străine în Rusia;
- restricții împotriva dezvoltării sectorului petrolului brut în Rusia;
- sanctiuni pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv măsuri împotriva sectorului construcțiilor navale din Rusia și împotriva ofițerilor FSB, despre care autorii documentului consideră că sunt implicați în incidentul din regiunea strâmtorii Kerci din noiembrie 2018.
Sancțiunile împotriva datoriei guvernamentale, a funcționarilor și oamenilor de afaceri, băncilor, sectorului construcțiilor navale și ofițerilor FSB implică realizarea unei liste negre a directorilor companiilor, persoanelor și instituțiilor din Rusia.
Restricțiile asupra sectorului energetic reprezintă așa-numitele sancțiuni secundare: împotriva persoanelor fizice și a companiilor de orice naționalitate care investesc sau furnizează bunuri, servicii sau tehnologii pentru proiecte energetice de export ale Rusiei sau proiecte interne de dezvoltare a resurselor petroliere.
Serviciile secrete trebuie să facă un raport despre averea lui Putin
Proiectul de lege cere eforturi la scară largă din partea administrației SUA în vederea întocmirii unei serii de rapoarte despre activitățile Rusiei în sfera politică, economică și militară. În special, va obliga guvernul american să pregătească o a doua ediție a ”Raportului Kremlin” (privind oamenii de afaceri și întreprinderile de stat), precum și rapoarte despre persoane care, după august 2017, au participat la activități care subminează securitatea cibernetică a altor țări în interesul Rusiei, precum și celor care au investit în proiecte rusești de extragere a petrolului greu accesibil etc.
În acest fel, autorii proiectului de lege intenționează să înăsprească legea CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), adoptată în SUA în 2017. Acest act juridic presupune, în special, introducerea de către guvernul american a unor restricții asupra acestor state care încheie contracte majore cu Rusia pentru achiziționarea de arme și echipamente militare de la aceasta.
În plus, DASKA prevede ca, la șase luni de la intrarea în vigoare a legii, serviciile de informații americane să prezinte Congresului un raport „cu privire la averea și bunurile personale ale lui Vladimir Putin”. Documentul va conține, de asemenea, un paragraf despre necesitatea pregătirii unui raport privind uciderea lui Boris Nemțov.
DASKA va solicita secretarului de stat american, în termen de trei luni de la adoptare, să stabilească dacă există motive pentru ca Rusia să fie inclusă pe lista statelor recunoscute ca sponsori ai terorismului (în prezent există patru state pe această listă a Departamentului de Stat: Iran, Coreea de Nord, Sudan și Siria).
Vezi și: SUA au impus sanțiuni împotriva participanților la noile proiecte de gazoducte rusești
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News