Donald Trump la lansarea Falcon 9: Obiectivul este Marte

Eduard Pascu |
Data publicării:

SpaceX, compania spaţială privată a miliardarului Elon Musk, a lansat doi astronauţi americani pe orbită, sâmbătă, din Florida, într-o misiune ce marchează primul zbor spaţial al unor astronauţi americani de pe pământ american în aproape 10 ani, transmite Reuters.

O rachetă Falcon 9, aparţinând companiei SpaceX, s-a ridicat de la Centrul Spaţial Kennedy la ora 19:22 GMT, transportându-i pe orbită pe astronauţii Doug Hurley şi Bob Behnken în capsula Crew Dragon, într-o cursă de urmărire a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) cu care se vor întâlni duminică. "SpaceX suntem gata de lansare. Să aprindem lumânarea asta!", a spus Doug Hurley cu câteva momente înainte de lansare, parafrazând celebrele cuvinte rostite tot de pe rampa de lansare de astronautul Alan Shepard, în 1961, primul american care a ajuns în spaţiu. Capsula Crew Dragon s-a separat de cea de-a doua treaptă a rachetei Falcon 9 la câteva minute după lansare şi a intrat pe orbită, transmite Agerpres.

Trump: Obiectivul este Marte

 

Lansarea a avut loc de pe aceaşi rampă folosită de NASA în 2011 pentru ultima misiune a unei navete spaţiale, al cărei pilot a fost tot Doug Hurley. De atunci, astronauţii NASA au fost transportaţi spre şi dinspre ISS în capsulele ruseşti Soyuz. "Este incredibil, puterea, tehnologia!", a exclamat preşedintele SUA Donald Trump, care s-a aflat la Centrul Spaţial Kennedy, de la Cape Canaveral, în Florida, pentru a asista la lansare. "A fost ceva foarte frumos de văzut", a mai spus el, conform Reuters. Donald Trump a mai susţinut că această lansare este doar începutul, iar că obiectivul rămâne Marte. Preşedintele american a urmărit lansarea alături de vicepreşedintele Mike Pence şi de alţi membri ai guvernului şi oameni politici.

Prima tentativă de lansare a fost anulată, miercuri, cu mai puţin de 17 minute înainte de aprinderea motoarelor. Sâmbătă, câteva reprize de ploaie au ameninţat din nou lansarea, dar vremea s-a îmbunătăţit la timp.

Administratorul NASA, Jim Bridenstine, a declarat că principala prioritate a agenţiei pe care o conduce este reluarea lansărilor astronauţilor americani, cu rachete americane, de pe pământ american. "Am răsuflat uşurat, însă vă spun că nu voi sărbători până când Bob şi Doug nu sunt din nou acasă, în siguranţă", a spus el.

 

Racheta reutilizabilă



Pentru Elon Musk, lansarea reprezintă o altă bornă pentru conceptul de rachete reutilizabile, concept pe care compania SpaceX l-a pus în practică cu rachetele Falcon 9, în scopul de a face zborul spaţial mai ieftin şi mai frecvent. Această lansare marchează şi primul zbor pe orbită al unor astronauţi la bordul unui vehicul spaţial construit de o firmă privată. Ultima oară când NASA a lansat astronauţi la bordul unui vehicul spaţial cu totul nou a fost în urmă cu 40 de ani, la începuturile programului navetelor spaţiale americane.

Elon Musk, întreprinzătorul specializat în high-tech originar din Africa de Sud care a făcut avere în mitologica Slicon Valley, este preşedintele executiv al companiei producătoare de maşini electrice şi de baterii Tesla Inc.. Tot el a fondat compania californiană SpaceX, iniţial sub numele Space Exploration Technologies, în 2002. Astronauţii Doug Hurley, 53 de ani, şi Bob Behnken, 49 de ani, sunt angajaţi ai NASA sub contract pentru a zbura pentru SpaceX. Ei urmează să rămână la bordul ISS timp de câteva săptămâni.

Compania Boeing, care lucrează la propriul său sistem de lansare în spaţiu, în competiţie cu SpaceX, urmează să lanseze capsula CST-100 Starliner într-o primă misiune cu echipaj uman în cursul anului viitor.

 

 

Youtube video image

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel