Emmanuel Macron "solicitase această convorbire pentru a continua discuţiile din ultimele săptămâni şi a pregăti noi consultări diplomatice în zilele următoare", conform unui comunicat al preşedinţiei franceze.
Donald Trump a confirmat pe Twitter desfăşurarea acestei convorbiri şi a precizat că cei doi interlocutori au abordat de asemenea şi problema comerţului.
Preşedintele american nu a încetat de la sosirea sa la Casa Albă în ianuarie 2017 să ceară partenerilor săi din NATO creşterea bugetului alocat apărării, conform angajamentelor luate în 2014 în Ţara Galilor, care prevedeau ca fiecare ţară să consacre 2% din PIB-ul său apărării.
Luna trecută, la Bruxelles, unde a avut loc un summit al Alianţei Nord-Atlantice, preşedintele francez s-a angajat să ridice cheltuielile militare ale Franţei la 2% din PIB până în 2024.
Criză SUA-UE
Cu privire la comerţ, relaţiile dintre SUA şi Uniunea Europeană trec printr-o criză în urma deciziei Casei Albe de a introduce taxe vamale la importurile sale de oţel şi aluminiu. Aceste măsuri au atras represalii comerciale europene asupra unor importuri de produse americane.
Emmanuel Macron şi Donald Trump se situează pe poziţii divergente în atitudinea faţă de Teheran. Preşedintele american a decis să retragă SUA din acordul încheiat în 2015 privind programul nuclear iranian şi să reinstituie sancţiunile economice împotriva Republicii islamice.
Aceste măsuri riscă să penalizeze mai multe mari companii franceze prezente pe teritoriul iranian şi care ar putea, prin ricoşeu, să intre sub interdicţia de a face comerţ cu SUA. Printre aceste grupuri care investesc în Iran figurează Total, PSA şi Renault.
Aflat în vacanţă la Brégançon, Emmanuel Macron continuă o intensă activitate diplomatică, discutând telefonic cu diverşi şefi de stat.
Vineri, el i-a telefonat preşedintelui rus Vladimir Putin pentru a interveni în favoarea cineastului ucrainean Oleg Senţov, încarcerat în Rusia şi aflat în greva foamei din 14 mai. Cu preşedintele rus, Macron a evocat îndelung dosarul sirian, în special situaţia militară şi "condiţiile necesare unei reveniri sigure, demne şi voluntare a refugiaţilor", potrivit Palatului Elysee. Cei doi preşedinţi au convenit să discute din nou la începutul lunii septembrie.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News