Doisprezece piloți ucraineni urmează în prezent o perioadă de pregătire intensă, dar livrarea primelor F-16 vine la pachet cu multe provocări

S.I. Catalin |
Data publicării:
Fotografii furnizate de pilotul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate sub indicativul Phantom / via Vocea Americii Ucraina
Fotografii furnizate de pilotul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate sub indicativul Phantom / via Vocea Americii Ucraina

La începutul lunii martie au apărut informații din partea unor instituții americane, care au indicat că se fac demersuri pentru a trimite primele șase avioane de luptă F-16 în Ucraina până în vară. Pregătirea pentru doisprezece piloți ucraineni, programată să se încheie până în vara acestui an, este în curs de desfășurare în prezent în Danemarca, SUA și Marea Britanie. 

În același timp, aceste rapoarte subliniază că din cele aproximativ 45 de avioane de luptă promise de aliații occidentali, doar o parte, șase F-16, vor fi livrate la întoarcerea piloților în Ucraina. Mai mult, se pare că pregătirea piloților la Baza Aeriană Fetești din România, situată la 150 de kilometri est de București, a suferit întârzieri. 

Potrivit mai multor analiști militari, ambiguitatea legată de calendarul de livrare a avioanelor F-16 se bazează în primul rând pe pregătirea piloților ucraineni.

Multe întrebări rămân fără răspuns, cum ar fi numărul de avioane pe care le va trimite fiecare țară aliată, rapiditatea pregătirii piloților și modul în care Ucraina ar putea aduna suficientă forță de muncă pentru o întreținere adecvată a aeronavelor.

Caracterul extrem de scurt definește pregătirea acestor piloți, un program de studii care se întinde de obicei pe mai mulți ani fiind comprimat în doar câteva luni. 

În ciuda acestei viteze, procesul nu a progresat atât de rapid pe cât anticipau cu optimism Ucraina și aliații săi. În mod previzibil, piloții antrenați în era sovietică se confruntă cu adaptări rapide nu numai la normele militare occidentale, ci și la cunoașterea limbii engleze - o cerință pentru operarea eficientă a F-16.

Cu toate acestea, în mod liniștitor, ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat printr-un e-mail că pregătirea este pe drumul cel bun, piloții ucraineni navigând deja în spațiul aerian danez. El a subliniat că durata antrenamentului va depinde în mare măsură de progresul în învățare al piloților. 

Mergând mai departe, oficialii americani au avertizat că introducerea avioanelor F-16 în război nu va fi un schimbător de joc și că procesul de antrenament necesită mult timp. Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, într-un interviu acordat luna trecută postului ABC News, a apărat întârzierea aprobării planurilor de a trimite F-16 în Ucraina. 

În același timp, au ieșit la suprafață liniile roșii trasate de Pentagon în ceea ce privește utilizarea avioanelor F-16 ucrainene în actualul război ruso-ucrainean.

Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, într-un interviu pentru Radio Svoboda, a dezvăluit aceste detalii. La o întrebare despre limitările de utilizare a F-16, Ryder a precizat că aceste avioane vor opera doar în interiorul granițelor suverane ale Ucrainei. 

Cu toate acestea, declarația oficialului nu a răspuns în mod categoric dacă lansarea unei rachete cu rază lungă de acțiune de pe teritoriul ucrainean în teritoriul rusesc ar încălca această linie roșie. În mod evident, acesta a afirmat că avioanele F-16 ar consolida capacitatea unică de apărare aeriană a Ucrainei în primul rând în interiorul granițelor sale suverane. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel