Documente secrete despre doctrina nucleară a Rusiei: Bombele nucleare tactice vizează Europa, în timp ce pentru SUA rușii au pregătit bombe strategice

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ilustrativ: Rachetă balistică intercontinentală Topol / ministerul apărării al Federației Ruse
Foto ilustrativ: Rachetă balistică intercontinentală Topol / ministerul apărării al Federației Ruse

O serie de documente militare clasificate care au ajuns în presă evidențiază doctrina Rusiei privind utilizarea armelor nucleare, inclusiv criteriile minime care pot conduce la utilizarea armelor nucleare tactice, după cum a informat Financial Times pe 28 februarie. Armele nucleare tactice ale Federației Ruse sunt destinate utilizării pe câmpul de luptă în Europa și Asia, având o rază de acțiune mai mică în comparație cu cele strategice, care vizează SUA.

Cele 29 de dosare militare rusești scurse conțin documente care acoperă perioada 2008 - 2014 și indică un prag de utilizare „mai mic decât a recunoscut în mod public de Rusia vreodată, potrivit experților care au analizat și verificat documentele”, susține FT.

Criteriile de utilizare variază de la “intrarea inamicului pe teritoriul Rusiei”, până la factori declanșatori mai specifici, cum ar fi distrugerea a 20% din numărul de submarinele echipate cu rachete balistice strategice ale Rusiei sau a 30% din numărul total al submarinelor cu propulsie nucleară, distrugerea a trei sau mai multe nave mari de lupă de suprafață, a trei aerodromuri, sau a unei „lovituri simultane asupra centrelor de comandă principale și de rezervă de coastă”.

William Alberque, director de strategie, tehnologie și control al armelor la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, consideră însă că Rusia are probabil un prag mai ridicat pentru utilizarea armelor nucleare tactice împotriva Ucrainei, din cauza temerilor că va genera escaladarea conflictului și va duce la intervenția directă a SUA și a Regatului Unit.

 

Fără prea mare încredere în China

 

Documentele indică, de asemenea, o neîncredere în China, cel puțin în perioada documentată, în pofida actualelor relații dintre Moscova și Beijing. Materialele privind domeniul de instruire indică faptul că Regiunea Militară Est a Rusiei a efectuat constant exerciții în care scenariul urmărit conținea un atac ipotetic al Chinei.

De altfel, Rusia a continuat să desfășoare exerciții militare în apropierea Chinei și după invadarea Ucrainei. Anul trecut, în iunie și noiembrie, au avut loc două exerciții majore în regiunile de la granița cu China, în cadrul cărora au fost afișate în special capabilitățile nucleare.

În pofida susținerii mutuale, Moscova s-ar putea teme că Beijingul poate profita de concentrarea sa militară către Europa și lansa un atac pentru a câștiga teritoriile controversate din Orientul Îndepărtat, consideră FT.

 

“Îți cunoști adversarul?” Doctrina militară rusă readusă în atenția armatei americane

 

Probabilitatea scurgerii unor documente militare rusești în ultima perioadă pare să fie susținută și de recenta descriere a tacticilor militare rusești în cazul unui conflict de amploare, elaborată de armata SUA.

Publicația Tehnicilor Armatei (ATP) 7-100.1 abordează în nu mai puțin de 280 de pagini doctrina militară rusă cu accent pe forțele terestre, operațiile tactice în atac, apărare și misiuni conexe.

De asemenea, documentul prezintă concepte tactice rusești folosite în luptă, antrenamente și exerciții, organizarea și activitățile armatei ruse, precum și elemente de pregătire a trupelor și dezvoltare a liderilor.

Autorii publicației lansate pe rețelele sociale ale armatei americane sub formula concludentă „Îți cunoști adversarul?” precizează însă că materialul nu este neapărat menit să reflecte modul în care forțele ruse luptă în Ucraina, deoarece „este prea devreme pentru a recunoaște anumite schimbări intervenite în doctrină”.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel