Documente abandonate de armată în regiunea Kursk arată că rușii se așteptau de luni bune la incursiunea forțelor ucrainene. Și totuși, au fost prinși nepregătiți

Ionel Copcea |
Data publicării:
Unui convoi de camioane, încărcat cu soldați ruși, distrus în regiunea Kursk în urma unui atac cu rachete HIMARS lansat de armata ucraineană. Sursa foto: Telegram/tsn.ua.
Unui convoi de camioane, încărcat cu soldați ruși, distrus în regiunea Kursk în urma unui atac cu rachete HIMARS lansat de armata ucraineană. Sursa foto: Telegram/tsn.ua.

Conducerea militară rusă se aștepta la o incursiune ucraineană în regiunea Kursk și lucra de luni de zile la planuri pentru prevenirea ei. Acest lucru rezultă dintr-un set de documente pe care soldații ucraineni le-au găsit în pozițiile rusești abandonate din regiune, scrie The Guardian.

Jurnalul notează că autenticitatea documentelor nu a putut fi confirmată în mod independent, dar că acestea poartă trăsături specifice comunicării din cadrul armatei ruse. Ucraina se apără de agresiunea armată rusă din februarie 2022, forțele sale preluând controlul asupra unei părți din regiunea Kursk a Rusiei într-o operațiune surpriză în luna august, pe care o dețin și acum.

Trupele ruse de acolo au fost prinse nepregătite de incursiunea ucraineană. Soldați slab antrenați au fost staționați lângă graniță, adesea bărbați tineri în serviciul militar de bază, potrivit rapoartelor mass-media.

Faptul că armata rusă, potrivit documentelor, a suspectat că așa ceva s-ar putea întâmpla în lumina evenimentelor din ultima lună marchează o altă lovitură pentru reputația sa deja deteriorată, scrie The Guardian.

Comandamentul rus a fost îngrijorat de starea de spirit a personalului militar din regiunea Kursk, mai ales după sinuciderea unui soldat desfășurat pe front, care ar fi suferit de “depresie pe termen lung din cauza serviciului în armată”. Prin urmare, comandanților unităților li s-a ordonat să se asigure că soldații monitorizează zilnic mass-media de stat rusă. Acest lucru trebuia să-i ajute “să se mențină în stare bună din punct de vedere psihologic”.

The Guardian relatează că jurnaliștii săi s-au întâlnit la sfârșitul lunii august cu o echipă a forțelor speciale ucrainene, care confiscase documente de la Ministerul rus de Interne, FSB și armată, cu doar câteva ore mai devreme în regiunea Kursk.

Unele dintre ele sunt ordine tipărite adresate diferitelor unități, iar altele reprezintă note scrise de mână, care surprind evenimente și probleme în locuri specifice. Cele mai vechi datează de anul trecut, cele mai recente au fost create cu doar șase săptămâni înainte de invazia ucraineană în regiunea Kursk. Cele mai multe dintre acestea provin din unități ale Regimentului 488 Infanterie Moto.

Planurile de a invada regiunea Kursk din Ucraina s-au născut în cadrul unui grup mic de oameni, astfel încât această operațiune i-a surprins pe aliații occidentali ai Kievului și pe unele dintre elitele ucrainene. Dar, documentele rusești scrise cu câteva luni mai devreme menționează o astfel de posibilitate, inclusiv că ucrainenii ar putea încerca să cucerească Suja, un oraș de 5.000 de locuitori. Armata ucraineană îl ocupă acum de mai bine de o lună.

Înregistrarea din 04 ianuarie se referă la “potențialul unei străpungeri a graniței de stat” de către grupările armate ucrainene și ordonă un antrenament sporit pentru a respinge un astfel de atac. În a doua jumătate a lunii februarie, comandanții unităților au primit un avertisment că ucrainenii plănuiesc un asalt rapid din regiunea Sumy pe teritoriul rus, care ar duce la o adâncime de 80 de kilometri, încercând să creeze un coridor pentru intrarea principalelor unități ale armatei ucrainene și a tehnicii lor.

Aproximativ o lună mai târziu, trupele ruse din apropierea graniței au primit ordin să întărească liniile defensive, “să organizeze antrenamente suplimentare pentru conducerea unităților și să stabilească puncte forte pentru gestionarea adecvată a apărării”. Documentele avertizează împotriva evenimentelor care s-au întâmplat cu adevărat mai târziu.

Acestea includ, de exemplu, distrugerea podului peste râul Sejm pentru a întrerupe aprovizionarea trupelor rusești. Într-una dintre înregistrările din iunie, există o plângere că doar 60-70% dintre soldați sunt în unități în comparație cu numărul normal, iar rezerviștii au o pregătire slabă.

Când armata ucraineană a atacat în regiunea Kursk pe 06 august, mulți soldați ruși au fugit de pe poziții, iar într-o săptămână ucrainenii au obținut controlul deplin asupra orașului Suja. “Au plecat fără să ia documente cu ei sau să le distrugă”, a declarat unul dintre membrii echipei forțelor speciale ucrainene pentru The Guardian. Ucrainenii au dobândit astfel o perspectivă asupra tacticii armatei ruse.

Documentele spuneau că este necesar să se creeze tranșee false și posturi militare pentru a induce în eroare dronele de cercetare ucrainene. “Ar trebui create machete de tancuri, vehicule blindate, arme de artilerie și figuri de soldați, iar toate acestea ar trebui mutate în mod regulat”, se arăta într-unul dintre ordine.

           

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel