Doborârea zborului MH17. Rusia spune că avionul a fost doborât de Armata Ucrainei iar SUA ascund dovezi de o „importanță colosală”

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia respinge categoric implicarea ei în doborârea avionului de linei al Malaysia Airlines în data de 17 iulie 2014.

În pofida numeroaselor dovezi că aeronava de pasageri a fost doborâtă în timp ce survola estul Ucrainei, de către o rachetă lansată dintr-un sistem rusesc de tip BUK, Federația Rusă neagă în continuarea orice implicare.

Mai mult, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov acuză SUA că refuză să prezinte dovezi de o „importanță colosală” pentru a face lumină în doborârea avionului de linie.

Americanii se încăpățânează să refuze categoric prezentarea imaginilor din satelit pe care le au din iulie 2014 când s-a produs accidentul. (...) Sunt ascunse fapte de o importanță colosală”, a declarat Lavrov, citat de publicația rusă Vzglyad.

Rușii cer SUA să prezinte aceste imagini și insinuează că americanii mușamalizează adevăratul vinovat pentru doborârea avionului, care în opinia lor e chiar Ucraina, și nu separatiștii pro-ruși din Donbas.

În pofida faptului că o anchetă internațională condusă de Olanda, la care Rusia nu a luat parte, a prezentat dovezi irefutabile a faptului că avionul de linie a fost doborât în estul Ucrainei de către o rachetă lansată de un sistem antiaerian de tip BUK, sursa citată precizează că producătorul sistemului, compania rusă Almaz-Antey, a efectuat trei expertize în urma cărora a constatat că avionul a fost doborât de pe teritoriul Ucrainei controlat de către Armată.

Cu alte cuvinte, rușii spun că nu separatiștii pro-ruși, înarmați cu tehnică militară chiar de ei, au doborât avionul de pasageri, ci chiar Armata Ucrainei.

 

În ciuda narativului rus, avionul de linie a fost doborât de o rachetă a unui sistem BUK care a fost trimis înapoi în Rusia imediat după incident

 

La 17 iulie 2014, aeronava MH-17 aparţinând companiei Malaysia Airlines a fost doborâtă în estul Ucrainei, în timp ce efectua cursa Amsterdam - Kuala Lumpur.

La bord se aflau 298 de persoane care şi-au pierdut viaţa (283 de pasageri şi 15 membri ai echipajului). În acest tragic incident aviatic şi-a pierdut viaţa şi un cetăţean român.

Echipa de investigatori care s-a ocupat de acest caz în ultimii cinci ani a făcut publice dovezi care arată că racheta cu care a fost doborât zborul MH 17 aparținea Brigăzii Anti-Aeriene 53 a Rusiei.

Wilbert Paulissen, unul dintre investigatori, a declarat în urmă cu trei ani, la o conferință din Utrecht că noile dovezi confirmă faptul că sistemul BUK a fost adus pe teritoriul Ucrainei și dus înapoi în Rusia după ce avionul a fost doborât.

Aplicația DefenseRomania vă aduce cele mai importante știri ale zilei, totul cu un singur click

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel