Doborârea unui Su-34 este ușoară, lupta sistemelor Patriot utilizate de Ucraina este mai mult împotriva avioanelor ruseşti Su-35

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Mai mulţi militari ai armatei ucrainene învață să opereze sistemul de apărare antiaeriană Patriot oferit de Germania. Sursa foto: Bundeswehr.
Mai mulţi militari ai armatei ucrainene învață să opereze sistemul de apărare antiaeriană Patriot oferit de Germania. Sursa foto: Bundeswehr.

Au apărut rapoarte de la Ministerul ucrainean al Apărării care afirmă că, la 2 martie, sistemele lor de apărare aeriană au fost operaționale, vizând două avioane rusești. Aceste activități au implicat utilizarea de rachete antiaeriene. Ucrainenii afirmă că au reușit să neutralizeze cu succes unul dintre cele două avioane, mai exact un Su-34. Cu toate acestea, nu au reușit să îl intercepteze pe celălalt, un Su-35, deoarece sistemul lor Patriot nu a reușit să îl angajeze. 

 

 

Sâmbătă, 2 martie, a avut loc un caz destul de interesant când, doar unul dintre cele două avioane rusești interceptate de ucrainenii a fost doborâte de rachete antiaeriene. Forțele Armate Ucrainei au reușit să lovească bombardierul Su-34, în timp ce avionul de luptă multi-rol Su-35 a avut șansa de a nu fi doborât.

Analiştii publicaţiei ucrainene Defense Express au încercat să ofere un răspuns la întrebarea dacă o aeronavă poate evita impactul cu o rachetă interceptoare. Desigur, se poate argumenta că un avion poate evita o rachetă, dar trebuie luat în considerare un număr foarte mare de condiții care afectează direct rezultatul.

În special, ''manevrele antirachetă'' reprezintă unul dintre elementele de bază ale pregătirii piloților de aviație tactică, dar niciuna dintre ele nu are strictă legătură cu încercările de a evita o rachetă, ci mai mult cu evitarea de a nu fi interceptat de sistemele de rachete sol-aer. 

Mai mult, acestea pot fi diferite în funcție de tipul de rachetă lansată - fie că este vorba de MANPADS sau de o rachetă cu rază lungă de acțiune a sistemelor Patriot sau S-400. Există și alți factori importanți care influențează rezultatul, cum ar fi: cursul și distanța; modul de zbor, precum și parametrii aeronavei; sistemul de ghidare a rachetei etc. De asemenea, putem vorbi şi de acţionarea contramăsurilor termice care nu sunt eficiente împotriva tuturor tipurilor de rachete interceptoare.

Dar, în cazul de fată, este vorba despre utilizarea unui sistem Patriot echipat cu rachete interceptoare PAC-2/GEM+ care pot lovi ţinte aflate la mare altitudine şi la o distanță cuprinsă în intervalul de 150-160 de kilometri, 

Sistemul de ghidare al acestei rachete este de tip radiocomandă - cu indicarea coordonatelor țintei prin intermediul capului semiactiv de urmărire (Track-via-missile - TVM).

Cu un astfel de sistem de ghidare, chiar înainte ca racheta să fie lansată, echipamentul de bord al oricărui avion de luptă, inclusiv al celor rusești, va detecta în primul rând radarul sistemului Patriot care operează pe acesta. Iar apoi radarul va trece din modul de urmărire în modul de lansare, ceea ce va însemna începerea numărătorii inverse pentru ținta vizată.

Pilotul ia măsuri de evitare în conformitate cu instrucțiunile primite. Cel mai simplu mod de a face față acestei situații este atunci când aeronava se află la altitudine și la viteza de croazieră. În acest caz, pilotul trebuie să coboare în picaj cu o viteză maximă. În această situație, fiecare secundă contează, deoarece depinde foarte mult de aeronavă însăși, de manevrabilitatea acesteia și de suprasolicitarea la care este supusă.

Pentru avionul de vânătoare Su-35, acest lucru înseamnă supunerea la forţe de aproximativ 9G, dar pentru bombardierul Su-34 este de 7G. Su-34 este cu aproximativ patru tone mai greu decât Su-35 (când este gol) și are o sarcină utilă mai mică. Înainte de efectuarea manevrei, Su-34 trebuie să își arunce bombele, ceea ce impune restricții suplimentare asupra efectuării manevrelor.

Prin urmare, Su-34 are mai puține șanse de a scăpa decât avionul Su-35, ceea ce se reflectă perfect în statistici: între 17 februarie și 2 martie, 12 Su-34, precum și două avioane Su-35 au fost doborâte de către Forțele de Apărare ale Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel