Doborârea dronelor rusești deasupra Poloniei sau României este exclusă. Vrem să evităm războiul, precizează SUA

NASAMS - sistem de apărare aeriană, dezvoltat și fabricat în comun ca parte a unui parteneriat între compania americană Raytheon și compania norvegiană Kongsberg Defence
NASAMS - sistem de apărare aeriană, dezvoltat și fabricat în comun ca parte a unui parteneriat între compania americană Raytheon și compania norvegiană Kongsberg Defence

Statele Unite nu vor doborî drone rusești deasupra Poloniei sau României, deoarece asta ar însemna implicarea directă în război, spun oficialii americani.

Întrebată de jurnaliști dacă SUA se gândesc să acționeze într-o manieră similară celei adoptate pentru sprijinirea Israelului, Sabrina Singh, secretarul de presă al Pentagonului, a spus venit cu clarificări.

„Vorbim despre două conflicte diferite. La începutul agresiunii ruse în Ucraina, președintele (Joe Biden) a ordonat Pentagonului să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pe câmpul de luptă. Are mare succes în desfășurarea acelor active, fie că folosește apărarea antiaeriană, fie că folosește alte echipamente”, a spus Singh, potrivit unei transcrieri a conferinței de presă, disponibilă pe site-ul Pentagonului.

Potrivit lui Singh, dacă Statele Unite ar doborî drone rusești deasupra Poloniei sau României, acest lucru „ne-ar angaja în război într-un mod diferit”, iar SUA vor să evite un asemenea scenariu. „În acest moment, simțim că Ucraina se apără cu succes împotriva atacurilor rusești asupra orașelor, populației sau infrastructurii sale. Și vom continua să încercăm să ne asigurăm că (ucrainenii) au sprijinul de care au nevoie pentru asta”, a adăugat ea.

Oficialul a reamintit care este linia roșie autoimpusă de Washington: ”Președintele Biden și-a luat angajamentul că Statele Unite nu vor trimite trupe în Ucraina, dar sprijinim Ucraina în eforturile lor de a-și recupera teritoriul suveran”.

Federația Rusă folosește pe scară largă drone iraniene Shahed împotriva Ucrainei, care vizitează ocazional teritoriul sau spațiul aerian al țărilor membre NATO. Acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori în România, dar dronele ruse au ajuns și pe teritoriul Poloniei. De asemenea, pentru prima dată de la începutul conflictului, o dronă a intrat și pe teritoriul Letoniei, la sfârșitul lunii septembrie.

Pe lângă Ucraina, Polonia este cea care solicită în mod repetat doborârea lor, care vorbește despre această posibilitate și cu alte state membre NATO, dar majoritatea țărilor rămân reticente. Până acum, nicio țară nu a doborât o dronă rusească în spațiul său aerian.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel