După cum rezultă în urma analizării datelor furnizate de serviciul Flightradar24, drona RQ-4B Global Hawk a U.S. Air Force, care zbura la mare altitudine, cu indicativul FORTE 11, s-ar fi aflat la o distanţa 54 de mile marine de coasta rusă, adică aproximativ 100 de kilometri.
Quite a mission for RQ-4B Global Hawk Forte11 this afternoon/evening.#UkraineRussiaWar pic.twitter.com/vDtZ90gAR4
— MilitaryLand.net (@Militarylandnet) May 9, 2023
Aceasta este o traiectorie de zbor oarecum neobișnuită pentru ceea ce au devenit operațiuni de rutină ale RQ-4 deasupra Mării Negre, care, de obicei, nu se aventurează dincolo de partea centrală a mării, deși, în ultima vreme, au fost efectuate misiuni de cercetare mai mult spre estul acestei regiuni.
2125 Zulu FORTE11 (RQ-4B) keeps getting closer to the coastline off of Sochi, Russia. Rough estimate is the unmanned aircraft is around 54 nautical miles off the coast over the Black Sea.???? pic.twitter.com/tE7Z073qI8
— Thenewarea51 (@thenewarea51) May 9, 2023
Interesul pentru coasta rusă și zona litorală din largul Mării Negre nu este clar în acest moment. Cu siguranță americanii nu duc lipsă de potențiale ținte şi obiective pe care trebuie să le monitorizeze.
Cam în același timp cu misiunea de cercetare pe care o efectua RQ-4, un avion RC-135W Rivet Joint al Forțelor Aeriene Regale din Marea Britanie a operat de-a lungul coastei Crimeei ocupate de Rusia, o activitate cu care suntem mult mai obişnuiţi.
Operațiunile avioanelor de supraveghere ale NATO deasupra Mării Negre au devenit din ce în ce mai tensionate după multiplele întâlniri periculoase cu avioane de vânătoare rusești. Unul dintre aceste incidente a doborât un MQ-9 Reaper, iar altul a inclus o lansare eronată de rachetă asupra unui RC-135W.
Dronele americane RQ-4 sunt o provocare majoră pentru aviația militară rusă
RQ-4B Global Hawk
RQ-4 zboară într-adevăr la altitudine mult mai mare decât alte aparate de zbor care efectuează misiuni de culegere de informaţii, ceea ce face ca efectuarea unor interceptări "periculoase" - similare cu incidentul din lună martie când două avioane Su-27 au doborât o dronă MQ-9 Reaper a U.S. Air Force în apele Mării Negre - să reprezinte o provocare majoră pentru avioanele de vânătoare.
Sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au semnalat faptul că, pe 09.05.2023, mijloace de cercetare aeriană din SUA, Marea Britanie și Italia au îndeplinit misiuni specifice în zona Mării Negre. În regiune s-au aflat o dronă RQ-4B, un avion de cercetare RC-135W, precum și un avion Gufstream E.550. De asemenea, în Delta Dunării, a evoluat și un avion de patrulare antisubmarin P-8A.
Drona de cercetare strategică Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk aparținând Forțelor Aeriene ale SUA a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula Sicilia (Italia). Aceasta a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei. Aparatul de zbor fără pilot, cu numărul de înregistrare 11-2046 și indicativul radio FORTE11, a evoluat la o altitudine de 15.850 de metri.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News