Doborârea de către Belarus a unor drone rusești deasupra spațiului său aerian a fost confirmată oficial

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Forțele Aeriene Belaruse au doborât două drone de atac rusești pe 5 septembrie în apropierea orașului belarus Homel, a afirmat grupul de monitorizare Belarusian Hajun. Dacă se confirmă, aceasta ar fi prima dovadă reală a unei interceptări reușite a unor drone rusești de către forțele belaruse deasupra spațiului aerian al țării.

Anterior, un avion de vânătoare belarus a încercat să doboare o dronă rusească de tip Shahed care a zburat în spațiul aerian al țării la 29 august - deși nu a existat nicio confirmare că Belarus a reușit să doboare dronă. 

În timp ce dronele de atac rusești ar fi deviat de la traiectoria lor spre Belarus în timpul raidurilor aeriene asupra Ucrainei în mai multe ocazii, acesta ar fi primul caz cunoscut în care un avion al forțelor aeriene din Belarus reușește să doboare una dintre ele.

Rusia a lansat un puternic atac cu drone asupra Ucrainei în cursul nopții de 5 septembrie, vizând mai multe regiuni ale țării, au declarat reprezentanţii Forțelor Aeriene Ucrainene.

Mai multe avioane de vânătoare belaruse au fost trimise să intercepteze dronele în apropierea orașului Gomel în jurul orei locale 1:30 a.m., a afirmat Belaruski Hajun. Orașul se află la aproximativ 30 km de frontiera dintre Ucraina și Belarus.

O a treia dronă de atac rusească ar fi intrat în spațiul aerian belarus în jurul orei 2:30 a.m., deși nu au fost furnizate informații suplimentare cu privire la statutul acesteia.

Pe rețelele de socializare au putut fi văzute presupuse înregistrări video ale unor resturi de drone care au căzut în apropiere de orașul Gomel.

Acesta este cel de-al doilea incident de acest fel din ultima săptămână când avioanele de luptă belaruse au intervenit pentru a proteja spațiul aerian al țării.

În timpul atacului rusesc asupra Ucrainei din 4 septembrie, o dronă rusească a deviat de la traiectoria sa și a intrat în Belarus. La 26 august, cel puțin șase drone rusești ar fi intrat în spațiul aerian al Belarusului în timpul unui alt atac masiv asupra Ucrainei.

Ministerul belarus al Apărării nu a comentat presupusul incident. Minskul nu a ridicat niciodată public obiecții față de Moscova - aliatul său cheie - cu privire la incursiunile raportate ale dronelor pe teritoriul său.

În schimb, dictatorul belarus Alexander Lukașenko a susținut că forțele țării sale au doborât mai multe drone ucrainene deasupra spațiului său aerian, o afirmație negată de Hajun belarus.

Declarația a fost făcută pe fondul creșterii tensiunilor dintre Belarus și Ucraina, deoarece armata belarusă a deplasat o forță semnificativă la frontieră, presupus pentru exerciții. Deși sprijină agresiunea Rusiei împotriva Kievului, forțele armate belaruse nu au luat parte direct la război.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel