Xi Jinping, care a venit la putere în 2012, va conduce cea de-a doua cea mai mare economie a lumii timp de cel puțin încă cinci ani. Acest lucru a devenit posibil după ce amendamentele la constituția țării au fost aprobate în 2018 din depunerea acesteia în China. Atunci a fost abolită limita, care limitează mandatul liderului ca secretar general al Partidului Comunist la două mandate de cinci ani.
Adevăratul ”El însuși”
Xi Jinping’s third term gets markets thumbs-down: Monday’s selloff suggests the private sector was blindsided by the president’s politburo overhaul, says @KatrinaHamlin https://t.co/HNSKpcP3ZG pic.twitter.com/7A0w1LUSbe
— ReutersBreakingviews (@Breakingviews) October 24, 2022
Al 20-lea Congres al Partidului Comunist din China va rămâne în istorie ca o piatră de temelie către un nou nivel de putere a lui Xi Jinping, care are acum control total în toate structurile partidului:
- Xi Jinping a fost reales pentru al treilea mandat de Secretar General al Partidului Comunist Chinez - PCC;
a fost reîmprospătată componența Comitetului Permanent (structura care decide, practic,în toate chestiunile importante) al Biroului Politic PCC, formată din 7 persoane. Doar trei persoane, inclusiv Xi Jinping, și-au păstrat funcțiile în cadrul acestuia. Trei dintre cei patru noi membri ai Comitetului Permanent îi datorează ascensiunea politică lui Xi, iar al patrulea se crede că este strâns legat de el, scrie Reuters.
- Xi Jinping și-a asigurat, practic, al patrulea mandat de SG al PCC: niciunul dintre cei nou-veniți în Comitetul Permanent nu este suficient de tânăr pentru a prelua conducerea în 2027 și a avea două mandate după aceea, în conformitate cu normele politicii chineze. Cel mai tânăr este Ding Xuexiang, care are 60 de ani;
componența Biroului Politic al PCC a fost redusă de la 25 la 24 de membri. Astfel, în caz de egalitate de voturi opinia lui Xi Jinping va fi hotărâtoare.
pentru prima dată în 25 de ani, nu există femei în Biroul Politic de 24 de persoane;
- se va schimba prim-ministrul: actualul șef al guvernului, Li Keqiang, nu mai face parte din noul Comitet Permanent al Biroului Politic, iar după demisia sa, ce va avea loc în primăvara lui 2023, Keqiang probabil că îi va ceda funcția lui Li Qiang, șeful filialei din Shanghai a PCC;
s-a consacrat poziția mai agresivă a Beijingului față de Taiwan în carta partidului: dacă anterior se propunea „construirea solidarității” cu Taiwan, împreună cu Hong Kong și Macao, acum PCC intenționează să „ limiteze hotărât independența Taiwanului” ;
cea mai vie ilustrare a concentrării maxime de putere în mâinile lui Xi Jinping a fost episodul scandalos care a avut loc în ultima zi a congresului: Hu Jintao, în vârstă de 79 de ani, fostul secretar general și lider al RPC, a fost scos din prezidiul congresului împotriva voinței sale în fața camerelor de filmat și în prezența lui Xi Jinping (presa de stat chineză a explicat acest episod drept o presupusa deteriorare a sănătății lui Hu Jintao).
Un nivel de putere la care Vladimir Putin nu poate decât să viseze
„Xi Jinping este cea mai puternică persoană din lume și cel mai puternic lider chinez de la Mao Zedong. În calitate de șef de stat, secretar general al Partidului Comunist și comandant șef al forțelor armate ale țării, Xi deține toate cele trei dintre cele mai importante funcții din țară, amintește Spiegel.
Acesta este un nivel de putere la care chiar și Vladimir Putin nu poate decât să viseze. Xi rămâne unul dintre ultimii prieteni ai stăpânului Kremlinului după invadarea Ucrainei, mai scrie Spiegel.
Guvernează peste 1,4 miliarde de oameni și o economie care probabil o va depăși în curând pe cea a Statelor Unite. Xi controlează cei mai mulți soldați și cea mai mare marina din lume.
The Guardian afirmă că de acum încolo, Xi Jinping și-a asigurat poziția celui mai puternic conducător al Chinei, lucru nemaiîntâlnit de pe vremea lui Mao Zedong. Cel de-al 20-lea Congres a înlăturat principalii rivali ai lui Xi]și i-a întărit puterea politică, arată publicația britanică.
Concresul este punctul culminant al unui deceniu de consolidare a puterii și al unui nou capitol de incertitudine pentru Partidul Comunist Chinez, scrie și WP.
„Liderul chinez are acum o putere alarmantă. Cine îi va spune nu?” - întreabă New York Times , menționând că Xi Jinping a reușit să numească la conducerea RPC o serie de oficiali ai serviciului de securitate internă, lideri militari, ideologi, ingineri și tehnocrați, subliniindu-și dorința de a accelera ascensiunea Chinei ca superputere militară și tehnologică.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News