Dmitri Peskov: Rusia nu deține arme chimice spre deosebire de SUA, care deţin substanţe interzise

Eduard Pascu |
Data publicării:

Rusia nu dispune de arme chimice, întrucât acestea au fost eliminate conform unei convenţii în domeniul respectiv, spre deosebire de SUA, care deţin substanţe interzise pe teritoriul său, a afirmat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de EFE şi Interfax.

"Cu mulţi ani în urmă, Rusia a declarat şi verificat eliminarea armelor chimice pe teritoriul său. Rusia a respectat pe deplin Convenţia (privind interzicerea armelor chimice). Rusia nu are arme chimice", susţine Peskov, într-un comentariu la declaraţia Departamentului de Stat al SUA, care a cerut Rusiei eliminarea tuturor armele chimice pentru a evita o a doua rundă de sancţiuni în cazul otrăvirii opozantului rus Aleksei Navalnîi cu o substanţă încadrată la arme chimice, transmite Agerpres.

"Există o serie de ţări care deţin arme chimice pe teritoriul lor, inclusiv SUA", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, adăugând că din acest motiv declaraţiile SUA "nu au nicio logică" şi sunt nefondate.

Astfel de acuzaţii, a mai spus Peskov, "nu sunt decât o încercare nereuşită a SUA de a-şi camufla politica de 'indiguire' a Rusiei".

Guvernul american a anunţat marţi sancţiuni împotriva Moscovei în cazul Navalnîi, cuprinzând restricţii de viză şi economice.

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a confirmat în luna octombrie prezenţa urmelor de agent neurotoxic din familia Noviciok - o substanţă chimică de concepţie sovietică, interzisă la nivel internaţional - în probele de sânge şi urină prelevate de la Navalnîi.

OIAC a explicat că "biomarcherii inhibitori ai colinesterazei" localizaţi în probele biomedicale colectate au "caracteristici structurale similare substanţelor chimice toxice" a două tipuri de Noviciok prezente pe listele sale de substanţe interzise.

Înaintea concluziei OIAC, laboratoare din Germania, Suedia şi Franţa au confirmat otrăvirea lui Navalnîi cu Noviciok.

O investigaţie jurnalistică independentă a relevat, de asemenea, în octombrie trecut, că Rusia a continuat după 2017, când a anunţat distrugerea ultimului lot de arme chimice, programul său de dezvoltare a agentului toxic Noviciok, cu care au fost otrăviţi fostul agent rus Sergei Skripal şi Navalnîi.

Rusia a negat mereu orice implicare în otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale Iulia în 2018 în sudul Angliei, precum şi în cea a lui Navalnîi în august anul trecut. De asemenea, Moscova a susţinut că nu are un program de substanţe chimice Noviciok.

Potrivit anchetei realizate de platforma media Bellingcat, împreună că jurnaliştii de investigaţie de la portalul rusesc The Insider şi ai publicaţiei Der Spiegel, în colaborare cu Radio Free Europe, experţi militari care au fost implicaţi în programul iniţial de arme chimice în timp ce acesta era încă gestionat de Ministerul Apărării "au fost distribuiţi între diferite institute ştiinţifice care au continuat să colaboreze" între ele în cadrul unui "program clandestin".

Unele dintre aceste institute au fost integrate în Ministerul Apărării rus, "dar şi-au camuflat activitatea sub forma de cercetare privind antidoturile pentru otrăvirea cu organofosfaţi, alţi cercetători au trecut la cercetarea civilă, dar ar fi putut continua să lucreze (...) în programul" respectiv, afirma Bellingcat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel