Divide et impera - cea mai bună strategie rusească pentru controlul Regiunii Mării Negre

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit revistei Forbes, experții americani au ajuns la concluzia că cea mai bună strategie a Rusiei pentru controlul asupra Regiunii Mării Negre este divide et impera (împarte și stăpânește).

Cu ceva timp în urmă, specialiștii centrului analitic american RAND Corporation au publicat rezultatele modelării unei posibile confruntări dintre Rusia și NATO în Marea Neagră. Concluziile experților au demonstrat faptul că cea mai bună strategie a Rusiei în regiune constă în aplicarea tacticii divide et impera. Aceasta îi va permite să distrugă orice coaliție potențială, care va contesta dominația Rusiei în zonă.

,,Timp de secole, Marea Neagră a fost un butoi cu pulbere, pentru că Rusia, Ucraina, Turcia, România și alte state s-au luptat pentru influență în regiune. Însă, în ultimii ani, Rusia s-a impus printr-o prezență mai puternică în această zonă”, a scris analistul Michael Peck într-un articolul din Forbes.

RAND Corporation a dezvoltat un joc de strategie, în care diferite echipe au jucat atât împotriva puterilor de la Marea Neagră, cât și a Statelor Unite. Jocul a permis fiecărei echipe să-și aleagă și să joace o varietate de scenarii, de la stimulente economice pentru a atrage aliați potențiali, la război cibernetic și desfășurări militare și exerciții pentru intimidarea adversarilor. De exemplu, echipa americană a ales o combinație de presiune militară și politică pentru a combate influența rusă în Marea Neagră.

,,Cu toate acestea, problema pentru Statele Unite a fost că Rusia nici nu a trebuit să intre în război pentru a-și atinge obiectivele. Jocul a demonstrat că partea rusă poate folosi strategia morcov și băț pentru a perturba orice coaliție anti-rusească din Marea Neagră. Mai mult, Rusia poate face acest lucru fără să recurgă la forță”, au constatat analiștii.

Abordarea strategiei morcov și băț a produs rezultate mixte în timpul jocului. România, Ucraina și Georgia nu au cedat presiunilor rusești, dar Turcia și Bulgaria s-au retras din Flotila NATO de la Marea Neagră, ceea ce a conferit Rusiei o victorie parțială.

Una dintre constatările cheie a situației modelate a fost reprezentată de importanța Turciei. În cele din urmă, s-a constatat că rezultatul jocului a depins, în mare măsură, de relațiile dintre autoritățile de la Moscova și Ankara.

Comentariul autorului: RAND Corporation este un ONG american, ce servește drept centru strategic de cercetare pentru Guvernul SUA, Pentagon și organizațiile conexe. După cum s-a constatat în ultimii ani, oficialii americani sunt atenți și răspund cu promptitudine la recomandările făcute de grupurile de reflecție, între care se află și RAND Corporation.

De exemplu, pe 13 octombrie anul acesta, RAND Corporation a publicat un raport cu privire la rezultatele unui joc de stat major cu scenariul unei crize militare în Regiunea Mării Negre, care a avut loc în iunie 2018. Concluzia acestuia a constat în faptul SUA nu se pot baza decât pe România pentru contracararea Federației Ruse la Marea Neagră. Pe fondul acestei concluzii, Statele Unite au început consolidarea capacităților de luptă ale trupelor române la Marea Neagră și consolidarea României în termeni militari.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel