Distrugerea unui satelit de către Rusia | Moscova a doborât un vechi satelit sovietic aflat la o altitudine de aproximativ 500 de kilometri

Ionel Copcea |
Data publicării:

Departamentul de Stat al SUA, au informat publicul că Rusia a testat arme antisatelit, punând în pericol Stația Spațială Internațională și echipajul acesteia.

“Rusia a efectuat în mod nechibzuit un test devastator de arme antisatelit împotriva unuia dintre sateliții săi”, a declarat Ned Price, reprezentant al departamentului diplomatic american, la un briefing din 15 noiembrie.

Price a menționat că “acțiunile armatei ruse au pus în pericol viața cosmonauților și astronauților” și au reprezentat, de asemenea, “o amenințare la adresa intereselor tuturor țărilor”. El a precizat că, în consecință, s-au format “peste 1.500 de resturi și sute de mii de mici fragmente spațiale”.

Și Comandamentul Spațial al SUA a anunțat că “un eveniment rar și potențial periculos” a avut loc în dimineața zilei de 15 noiembrie.

Pe de altă parte, agenția spațială din Rusia, Roskosmos a susținut că riscul de coliziune cu resturile spațiale a fost destul de mic, dar conform procedurilor standard de urgență, cosmonauții și astronauții au fost alertați îmbarcați în navele spațiale Soyuz MS-19 și Crew Dragon.

În același timp, presa americană a difuzat informații potrivit cărora un complex rusesc necunoscut a lansat o rachetă interceptoare de pe Cosmodromul Plesețk și a lovit cu succes o navă spațială nefuncțională, aflată la o altitudine de aproximativ 500 de kilometri.

Potrivit astronomilor americani, rușii au doborât vechea navă spațială sovietică Kosmos-1408 din seria Celina-D, plasată pe orbită în anul 1982. Orbita acestui aparat a trecut peste Marea Laptev, unde, cel mai probabil, a avut loc etapa finală a testului antisatelit.

Comentariul autorului: Armele antisatelit sunt în principal rachete de înaltă tehnologie deținute de puține națiuni.

Prima țară care și-a demonstrat capacitatea de lovire a sateliților a fost China, în 2007, urmată la scurt timp, ca răspuns, de Statele Unite în 2008.

A urmat o lungă pauză, după care, în 2019, India a efectuat un test asupra unui satelit creând sute de resturi cosmice și atrâgându-și de asemenea criticile internaționale.

Rusia rămăsese oarecum în urmă cu afișarea acestei capacități, și era puțin probabil ca tocmai sub conducerea lui Putin să nu efectueze un astfel de test demonstrativ.

Anul trecut, Londra și Washington au acuzat Moscova că a testat un satelit „păpușă Matrioșca” care s-a deschis și a eliberat o navă mai mică pentru a urmări un satelit american.

De asemenea, se cunoaște că China dezvoltă o armă cunoscută sub numele de Shijian-17, cu un braț robot capabil să apuce sateliți.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel