Scufundarea navei ”Serghei Kotov” era o chestiune de timp. Pe hârtie, navele Proiectului 22160 sunt moderne, dar nu dispun de armament anti-drone maritime

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Nava de patrulare Serghei Kotov a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).
Nava de patrulare Serghei Kotov a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).

Nava modernă de patrulare rusă Serghei Kotov, construită conform Proiectului 22160, care a fost scufundată de dronele navale ucrainene, nu avea echipament adecvat cu ajutorul căruia să poată face față cu succes unui atac. 

Publicitate

În noaptea de 4-5 martie, Ucraina a distrus nava mare de patrulare ”Serghei Kotov”, din clasa Proiect 22160, a Flotei Mării Negre (BSF) în largul coastei strâmtorii Kerci.

Direcția principală de informații militare (HUR/GUR) a Ucrainei a raportat pe 5 martie că o unitate specială a sa, „Grupul 13”, a condus atacul împotriva navei Serghei Kotov, folosind drone navale ”Măgura V5”. Surse ucrainene au remarcat că  Serghei Kotov  avea la bord fie un elicopter Ka-29, fie Ka-27, pe care forțele ucrainene l-au distrus împreună cu nava.

O sursă rusă din interior, citată de analiștii ISW, a susținut că, după lovitura inițială a dronei navale, forțele Flotei ruse a Mării Negre au încercat să remorcheze nava înapoi în port. Totuși, pagubele au fost atât de grave încât, până dimineața, nava s-a scufundat la cinci kilometri de coasta Capului Takil, în sud-estul Crimeei.

 

Nava modernă era vulnerabilă din start

 

Pe hârtie, ”Serghei Kotov” era una dintre cele mai noi nave ale Flotei ruse a Mării Negre și a intrat în serviciu de curând, în ianuarie 2021.

Totuși, bloggerii militari ruși, citați de Institutul pentru Studiul Războiului, au criticat comandamentul militar rus pentru că nu a putut să învețe și să reacționeze flexibil.

Cunoscutul blogger rus Rybar spune că nava nu era suficient de protejată împotriva atacurilor bărcilor navale fără pilot: „De ce au lovit toate cele cinci BEK-uri (БЭК - Ambarcațiuni fără pilot - n.r.)? Din păcate, răspunsurile vin tocmai din problemele Proiectului 22160. Navele nu sunt echipate cu apărarea necesară, nu există apărare aeriană sau apărare antisubmarin. Doar două mitraliere sunt catastrofal de insuficiente pentru a lovi un grup de ținte”.

Nava ”Serghei Kotov” este dotată cu un tun automat de 76,2 mm, cu două mitraliere de 14,5 mm, destinate în primul rând loviturilor împotriva aeronavelor, putând fi folosite și împotriva dronelor maritime, având la bord și un lansator de grenade.

Foto: Nava de patrulare Dmitri Rogaciov a Flotei Ruse

Flota rusă mai deține încă trei nave din cadrul Proiectului 22160. Este vorba de două în Marea Neagră, Vasily Bykov și Pavel Derzhavin, ambele fiind avariate, în trecut, de ucraineni. O a treia navă, Dmitri Rogaciov, a fost mutată din Marea Neagră în Marea Mediterană, pe 15 ianuarie 2021, pentru a întări escadrila marinei ruse.

 

Ucrainenii învață, rușii mai puțin

 

Un alt blogger militar a subliniat că nava Serghei Kotov fusese deja atacată în mod repetat: ”Rapoartele oficiale au inclus cel puțin trei atacuri asupra ei de către drone maritime. În iulie anul trecut, au fost distruse de la o distanță de 1000 și 800 de metri. În august, situația s-a repetat. Echipajul a respins atacul. În septembrie, Serghei Kotov a respins atacul a cinci bărci ucrainene fără pilot. Din păcate, chiar și inamicul învață”.

”Tactica forțelor armate ucrainene s-a schimbat. Acum atacă noaptea în grupuri de până la zece drone și nu una sau două”, a precizat Rybar. El a criticat comanda Flotei Mării Negre: „Din păcate, întreaga flotă nu a învățat din greșelile sale și nu le-a corectat, aceleași probleme se repetă sistematic. Să mergi în patrulare fără echipament adecvat și dispozitive de observare pentru noapte..., încă nimic nu s-a schimbat.”

Centrul forțelor armate ucrainene pentru comunicații strategice (StratCom) a raportat că, până la începutul lunii martie 2024, forțele ucrainene au distrus sau avariat, aproximativ 33% din navele de război ale Flotei ruse a Mării Negre.

Pletenchuk a declarat că forțele ucrainene au lovit 27 de nave și că 15 dintre aceste nave rusești lovite sunt în reparație. Pletenchuk a declarat că Rusia menține o prezență „destul de serioasă” în Marea Neagră, incluzând 10 nave port-rachete, trei submarine, două bărci cu rachete și mai multe nave de patrulare și de pază.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel